Nem tudják tartani a lépést az európai bankok az amerikaiakkal

2017. március 17. 11:12    
nyomtatás
 
Az európai bankrészvények befektetői is örülnek a Fed kamatemelésének, ennek a kamatmarzsra gyakorolt pozitív hatása azonban kevésbé érződik az európai bankoknál, nekik még a mérlegük megtisztításában is sok munkájuk maradt amerikai versenytársaikhoz képest - vélik a CNBC által megszólított elemzők.


Az emelkedő kamatok különösen kedvezőek a bankok számára, amelyeknek a profitabilitását éveken keresztül lerontotta az alacsony kamatkörnyezet. Az Európai Központi Bank viszont egyelőre nem emel kamatot, Európa bankjai részben emiatt, részben pedig a mérlegük rossz minősége miatt lemaradtak az amerikai bankokhoz képest.

A Stanhope Capital vezetője, Jonathan Bell szerint az európai bankok problémája mérlegprobléma, és a gazdasági ciklus korábbi szakaszában nem képeztek meg annyi hitelezési céltartalékot, mint az amerikaiak. A bankok tőkéje lassan emelkedik, amivel fokozatosan visszatérnek a normál állapothoz, de még nem tartanak ott. Szerinte a teljes kilábalás jele az lesz, amikor ismét elkezdenek hitelezni, és elég egészségesek lesznek ahhoz, elbírják a friss képződő hitelezési céltartalékokat is.

A Nemzetközi Valutaalap három problémát emelt ki nemrég az európai bankrendszert illetően:
  • a nem teljesítő hitelek magas szintje,
  • a bankrendszer túlzott kapacitásai,
  • az európai bankszanálási direktíva (BRRD), amely 8%-os befektetői veszteségvállalásra (bail-in) kötelezi a bankok nagyobb hitelezőit, kötvényeseit, mielőtt esetlegesen állami bevatkozásra (adófizetői pénzek bevonására) kerülne sor.
Számos európai nagybank, köztük a Deutsche Bank és a Barclays gyenge 2016-os eredményről adott számot. Ehhez képest az amerikai JP Morgan, a Citigroup vagy a Goldman Sachs a vártnál is erősebb számokkal rukkolt elő. Az európai bankok átlagos eszközarányos megtérülése az IMF szerint 0,25-0,50% között, az USA-ban viszont 1% körül van.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium