Nincs vége az olasz bankválságnak, újabb ügyek kerültek elő

2017. január 11. 09:06    
nyomtatás
 
Tavaly mintegy 200 ezer lakossági megtakarítást érintett negatívan a Veneto Banca és Banca Popolare di Vicenza állami megmentése, ami miatt perek tömkelege indult el e bankok ellen. Most egy több mint 600 millió eurós kompenzációs csomagot ajánlott fel a két bank a részvényeseknek, ha lemondanak peres igényükről. Életbevágóan fontos lenne ez a tervezett tőkeemelések biztonságos lebonyolításához.


Több milliárd euróra lenne szüksége a két, az olasz Atlante bankmentő alapból tavaly tavasszal már megmentett banknak, hogy rendbehozza tőkehelyzetét, a folyamatban lévő perek azonban alaposan megbonyolítják a dolgukat. A részvényesek által elindított perek lezárása érdekében több mint 600 millió eurós kompenzciót ajánlottak fel az érintetteknek - írja a CNBC.

A részvényeseknek még jóváhagyásukat kell adniuk a megállapodáshoz, amely arról szól, hogy egy előre meghatározott áron kapnák vissza részvényeiket a következő hónapokban, megszüntetve ezzel a részvényesi és ügyfélkövetelésekből fakadó perek által okozott bizonytalanság egy részét - magyarázta az ügy lényegét a televíziónak a JP Morgan Asset Management globális piaci stratégája.

Az Európai Központi Bank tavaly októberben jelezte, hogy a két banknak összesen 17 milliárd euróval kell csökkentenie problémás hiteleinek állományát. Az elemző szerint ehhez közel 2,5 milliárd eurónyi friss tőkére lenne szüksége mindkét banknak. A befektetők pedig csak a bizonytalan jogi helyzet enyhülésével lesznek hajlandók pénzt tenni a bankba.

Az IMF adatai szerint a nem teljesítő hitelek az olasz banki hitelállomány 18%-át teszik ki, ami az egyik legmagasabb arány az eurózónában. A legnagyobb problémával a harmadik legnagyobb olasz banknak és a világ legöregebb bankjának számító Monte dei Paschi di Siena küzd, sikertelen piaci tőkeemelése után az olasz államnak kellett december végén ismét megmentenie a bankot. Ennek részleteiről itt írtunk:

2016.12.30 10:46 Durván eladósodik a világ legöregebb bankja


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium