Bank

Soha nem látott nyereség a magyar Raiffeisennél

Portfolio
Történetének legjobb eredményét érte el 2017-ben a magyar Raiffeisen - jelentették be a társaság mai sajtótájékoztatóján. A 28,5 milliárd forintos adózás utáni eredmény több mint a fele a céltartalék-visszaírásoknak köszönhető, de eközben a hitelezés is szépen bővül a banknál, ezen belül a korábbinál erősebben a lakossági növekedésre fókuszálnak a jövőben.
Zolnai György és Kementzey Ferenc, a Raiffeisen két felsővezetője is beszélni fog Hitelezés 2018 konferenciánkon, regisztráljon Ön is!


Az anyabank jelentéséről itt írtunk:Zolnai György vezérigazgató ismertette:
  • Több mint 40%-kal (133-ról 77 milliárdra) csökkentette nem teljesítő hitelállományát a bank a tavalyi évben, így már 8% alatt van a nem teljesítő hitelek aránya (volt egy nagyobb lakossági eladásuk is 2017 második felében, de főleg kisebb csomagokat adtak el).
  • A betéti oldalon elszenvedett kamatbevétel-csökkenés negatív hatását felülmúlta a hitelezésből fakadó bevételnövekedés.
  • Több mint duplájára nőtt a személyi kölcsönök, és 87%-kal emelkedett a jelzáloghitelek folyósítása a tavalyi évben annak eredményeként, hogy a korábbi passzivitás után tavaly már nagy hangsúlyt fektettek a lakossági hitelezésre is.
  • A működési bevételek 7%-kal nőttek a banknál, ezen belül a kamateredmény 18%-kal, a díj- és jutalékeredmény 6%-kal bővült.
  • 15,0 milliárd forintnyi céltartalékot írt vissza a bank, vagyis az eredmény több mint fele ebből származott.
  • Három egyedi tételtől eltekintve kevesebb mint 2%-os költségnövekedés történt a banknál, ezekkel együtt viszont 12%-ka emelkedett a költségszint.
  • A bank mérlegfőösszege tavaly 4%-kal, vállalati hitelállománya 10%-kal nőtt, lakossági hitelállománya a nagy volumenű törlesztések miatt stagnált. A betétállomány 10%-kal emelkedett a banknál.
  • A vállalati területen 10%-os, a lakossági hitelekben 4,5%-os, a lakossági betétekben pedig 6,7%-os a Raiffeisen piaci részesedése.
  • Idén a Raiffeisen tervezési bázisa szerint a lakossági hitelek állománya 7%-kal, a vállalatiaké pedig 10%-kal nőhet a bankszektorban.


Ralf Cymanek vezérigazgató-helyettes ismertette:
  • 2018-ban is a lakossági hitelkihelyezések duplázását tervezik (az első 3 hónap alapján jó úton haladnak). Az átlagos felvett jelzáloghitelösszeg meghaladta náluk a 9 millió forintot.
  • Már az ügyfelek 83%-a az 5 és 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleket választja. A fogyasztóbarát hitelek aránya jelenleg közel 37%.
  • A tavalyi év lakossági slágerterméke a személyi kölcsön volt, átlagos összege megközelíti a 1,5 millió forintot. Fő felhasználási célja a lakásfelújítás és a egyre jobban az autóvásárlás.
  • A személyi kölcsön ügyletek fele már napon belül lezajlik, és most már a nem Raiffeisen-ügyfelek is online vehetik igénybe a hitelt.
  • A prémium üzletáguk 10,8%-os, a privátbanki üzletáguk 5%-os ügyfélállomány-növekedést ért el tavaly, a kezelt vagyonban ez a kettő 7,5%-os, illetve 10%-os bővülést könyvelt el.A biztosítási termékek értékesítése is jelentősen, 15%-kal nőtt.
  • A mikrovállalatok esetében az újonnan nyílt számlák számában tartották a 10% feletti piaci részesedést, és 12%-kal nőtt az aktív ügyfélszámuk.


Kementzey Ferenc vezérigazgató-helyettes elmondta:
  • A lakossági fókusz erősítése közben a vállalati és a pénzügyi intézmények szektor továbbra is kulcsfontosságú a banknak.
  • A nettó kkv-hitelállományuk növekedett, sikeresen teljesítették az MNB Piaci Hitel Programjában tett vállalásukat, és nőtt az ügyfélszámuk is.
  • Az ingatlan-projektfinanszírozás, a kereskedelem és az agrár területén különösen nagy növekedést sikerült elérniük. Piacvezetők voltak az exportfinanszírozásban, és céljuk, hogy növeljék a lízing és faktoring finanszírozást.


Zolnai György és Kementzey Ferenc, a Raiffeisen két felsővezetője is beszélni fog Hitelezés 2018 konferenciánkon, regisztráljon Ön is!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
MBH 5