Előfizetői tartalom

Soha nem volt még ekkora nyeresége az Erstének (2.)

Portfolio
Ahogy július 14-én már előre jelezte, történetének legmagasabb nettó eredményéről adott számot ma reggel az Erste Group. Néhány fontosabb részlet:a nem teljesítő hitelek volumene soha nem látott, 17%-os mértékben csökkent hat hónap alatt az osztrák bankcsoportnál, az NPL-ráta az év eleji 7,1%-ról 5,8%-ra olvadt, és a bank nettó 31 millió eurónyi hitelezési céltartalékot visszaírt (!) a második negyedévben, Andreas Treichl vezérigazgató megerősítette, hogy idén 12% feletti tőkearányos megtérülést (ROTE) érhet el a bankcsoport, a jó eredmény ugyanakkor jelentős részben egyszeri tételeknek köszönhető - a működési eredmény 6%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a magyar leánybank önmagához képest kimagasló, 101 millió eurós nyereséget könyvelt el, amivel a harmadik legjobban teljesítő piaccá tette a magyart erre a negyedévre.A fő számok - leginkább az 567 millió eurós adózott nyereség - nem okoznak meglepetést az elemzőknek, ezeket ugyanis már megközelítőleg ismertük az előzetes közlés alapján.

Soha nem volt még ilyen magas az Erste Group nyeresége, hiszen az adózás előtti eredmény 840 millió euró, az adózás utáni profit pedig 567 millió euró lett. A bank már július 14-én közölte, hogy a rekord profitrészben a Visában meglévő részesedés 139 millió eurós pozitívumot hozó eladásából fakadt, részben pedig abból, hogy 31 millió euróval több korábban megképzett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés