Sorra bedőlnek a hitelek, szigorítanak a bankok a briteknél

2017. október 12. 16:46    
nyomtatás
 
Falnak ütközött a gyorsuló brit lakossági hitelezés, ahogy nő a bankok félelme a fedezetlen kölcsönök bedőlésétől - írja a Bloomberg.
A Bank of England kedden publikált felmérése szerint a pénzintézetek szigorították a hitelezési feltételeket, miután érzékelhetően nő a nem teljesítő hitelek aránya. Az elmúlt időszakban a szabályozók többször figyelmeztették a bankokat, hogy a hitelezés bővülése továbbra is eléri az évi 10 százalékot, ami veszélyt jelenthet a pénzügyi stabilitásra.

A háztartások számára elérhető hitelmennyiség egész szeptemberben alacsonyabb volt az igényelt hitelmennyiségnél és a különbség tovább nőhet a negyedév során. Az angol jegybank felméréséből kiderül, hogy a bankok - köztük a Barclays, Lloyds Banking Group és a Royal Bank of Scotland - a kedvezőtlen gazdasági kilátásokkal és a kockázati étvágy csökkenésével magyarázzák a hitelezés visszafogását.

A pénzintézetek rövidítettek azon a kamatmentes időszakon is, amit a hitelkártya tulajdonosok minden számlázási ciklus végén kapnak. Andrew Bailey, a brit pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő hatóság (FCA) elnöke figyelmeztetést adott ki:
5 millióra nőtt azoknak a hitelkártya tulajdonosoknak a száma, akiknek gondot okozhat az e havi hiteleik visszafizetése.


A brit háztartások gyors eladósodása égető kérdés az ország számára. A Bank of England pénzügyi bizottsága (Financial Policy Committee) szeptemberben figyelmeztetette a pénzintézeteket, hogy a hitelek bedőlése nagyobb veszteségeket okozna számukra, mint egy gazdasági recesszió.

A hitelkártya hitelek értékében nem történt érdemi változás, de a fedezetlen hitelezés más formái jelentősen növekedtek. Ráadásul, ahogy már írtunk róla az emelkedő árak és csökkenő reálbérek hatására lelassult a háztartások bankbetétekben tartott megtakarításainak növekedése:

2017.09.26 16:22 Elkezdték felélni megtakarításaikat a britek

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium