Előfizetői tartalom

Suttyomban 1400 milliárdos mentőcsomagot kaptak a magyar bankok

Általában nem verik nagydobra a magyar bankok, ha tőkeemelést hajtanak végre náluk. Jellemzően a súlyos veszteségeik miatt kieső tőkéjüket pótolják ugyanis ezzel a csőd elkerülése és a működés zavartalan folytatása érdekében. A pénzt szinte kivétel nélkül egy külföldi anyabank adja oda, ez az összeg 2009 óta már az 1400 milliárd forintot is meghaladta. Ezzel ellentétes folyamatként eközben azonban 5300 milliárd forintot ki is vontak a külföldiek a magyar bankokból. Persze nem a nem létező nyereségükből, hanem az időlegesen nekik adott "hiteleiket" vonták vissza. Az előbbit tőkeemeléseknek, az utóbbit pedig forráskivonásnak hívjuk. Kilenc érdekes ábra segítségével most röviden feloldjuk a kétféle folyamat között feszülő ellentmondást.

1. számú folyamat: tőkeemelések = erős tulajdonosi elköteleződésÖsszegyűjtöttük, melyik nagybank mekkora tőkeemelést (más szóval tőkepótlást) kapott az elmúlt években az anyabankjától. A nagybankok 2009 óta 1263 milliárd forintnyi injekcióban részesültek, a tőkeemelések döntő része az alábbi négy nagybankra koncentrálódott. A legtöbbet az MKB kapta korábbi bajor...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés