Előfizetői tartalom

Szigorít az MNB, még több állampapírt vehetnek a bankok

Portfolio
Megérkezett a jegybank (egyik?) sokak által várt, csak félig-meddig unortodox lépése: szigorítja a jegybank hitelműveletei során elfogadható fedezetekre vonatkozó előírásait. A módosítások eredményeképpen tovább erősödik a fix kamatozású, likvid állampapírok jelentősége a fedezetként elfogadható egyéb értékpapírokhoz képest a bankoknál. Bár az indoklásban az MNB kockázati profiljának javítása szerepel, értelmezésünk szerint az intézkedéssel újabb lépést tesz a jegybank arra, hogy még inkább az állampapírpiacra terelje a hazai bankokat.

A módosításokkal az MNB kockázati profilja javul, ugyanakkor a bankrendszer szintjén vagy egyedi banki szinten a rendelkezésre álló fedezetek befogadási értéke csak kismértékben csökken. A jelenlegi módosítások mellett az MNB 2016 folyamán felülvizsgálja a jelzáloglevelekre vonatkozó befogadási mértékeket a kockázati profil további javítása, illetve az EKB gyakorlatával...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés