Előfizetői tartalom

Tájkép csata után: ennek nagyon nem fognak örülni a bankok

Hosszú évekig együtt kell még élniük a magyar bankoknak a devizahiteles elszámolás negatív hatásaival. A megképzett 600 milliárd forintos egyszeri céltartalékon túl ugyanis évi mintegy 90 milliárdos (lassan csökkenő mértékű) eredménykiesést okoz nekik a hitelállomány visszaesése és a lakossági kamatok korlátozása. Nem kecsegtet jóval az OBA és a Beva díjainak megemelése sem, ami további évi 15-20 milliárddal, vagy akár még többel is megterhelheti őket. Bár egy év után ismét nyereségesek lettek a hitelintézeteink 63 milliárd forint első negyedéves adózott eredményükkel, óriási kockázatok maradtak még a rendszerben, így a 10%-os tőkearányos megtérülés (ROE) elérése egyelőre szép álom maradhat.

Ahogy arról beszámoltunk, 62,8 milliárd forintos adózott eredményt ért el az első negyedévben a magyar hitelintézeti szektor. Az elmúlt egy évre visszatekintve 513 milliárd forint volt a mínusz, ami történelmi rekordnak számít.Miközben nemzetközileg legalább 10-12%-os tőkearányos megtérülést (ROE) elvárnak a bankoktól a tulajdonosaik, ezt 2009 óta nem sikerül elérnie...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés