Előfizetői tartalom

Titokzatos befektetők mustrálják a magyar bankszektort

Több mint húsz kisebb bankot adtak el a válság kezdete óta Magyarországon, és az állam két nagybankot is szárnyai alá vett, mégsem rendeződött át látványosan a szektor. A bankadó feleződésének, a működési költségek csökkentésének és a hitelezési veszteségek leírásának köszönhetőn viszont mára külső befektetőknek is érdekesek egyes hazai bankok, különösen az eladó MKB és a Budapest Bank. Nagy eltérés azonban a 10-20 évvel ezelőtti helyzethez képest, hogy ezúttal nem a régiós hálózatban gondolkodó, hagyományos nagybankok (mint szakmai befektetők), hanem elsősorban a messzebbről érkező, egzotikusabb kockázati tőkések (mint pénzügyi befektetők) az aktívabb érdeklődők. Alábbi, csupa A betűs szereplőt felvonultató gyűjtésünkből egy szereplőről tudjuk, hogy konkrétan érdeklődik magyar bank(ok) iránt, a többiek közép- és hosszú távon jelenhetnek meg nálunk.

Minden megváltozottAz 1980-as évek közepétől a válság kezdetéig lényegében kétféle külföldi befektetői típus látott fantáziát a magyar bankszektorban, ezek döntő része szakmai befektető volt, vagyis a bankszektorból jött: a régiós leánybanki hálózatokban gondolkodó, Magyarországot természetes piacuknak tekintő osztrák és olasz bankcsoportok (Erste, Raiffeisen, Volksbank...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés