Előfizetői tartalom

Tönkreteszik a jegybankok a bankrendszert

Portfolio
A legfrissebb havi jelentésében a kötvénykirály Bill Gross, a Janus Capital Global Unconstrained Bond Fund vagyonkezelője figyelmezteti befektetőit arra, hogy a negatív kamatok Európában és Japánban fel tudják borítani a világgazdaságot azzal, hogy megdöntik a bankszektor üzleti modelljét. Ez nem egy jó hír azoknak a piaci szereplőknek, akik banki finanszírozásból építenek üzletet.

A negatív kamatok uralják az eurozóna kötvénypiacának 40 százalékát, a Zika-vírushoz hasonló fertőzés pedig Japánban terjed, ez az egész pedig egy különös talányt eredményez: miért adna kölcsön valaki pénzt másnak, ha garantált, hogy később kevesebbet kap majd vissza? Sok évvel ezelőtt még a legzseniálisabb közgazdászok sem gondoltak ilyen állapotra, de ma úgy tűnik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés