Előfizetői tartalom

Túl sok bedőlt hitele van a CIB-nek és a Raiffeisennek, lép az MNB

Portfolio
Néhány éve úgy döntött az MNB, hogy az idei évtől több tőkét kell képezniük azoknak a bankoknak, amelyek nem tisztítják meg rendesen vállalati hitelportfóliójukat. Most bejelentette az MNB, hogy emiatt a CIB-nek 2%-nyi, a Raiffeisennek 1,5%-nyi "rendszerkockázati tőkepuffert" kell képeznie teljes kockázati kitettsége arányában. A hitelportfólió tisztítására az MNB által létrehozott, a cseh APS Holdingnak áprilisban privatizált MARK Zrt. értesülésünk szerint egyetlen hitelportfóliót se vett a bankoktól, alkalmazotti létszámát ezekben a hetekben minimálisra csökkenti.

Az MNB közleménye szerint a problémás projekthitelek tartósan magas állománya és intézményi koncentrációja kiemelt pénzügyi stabilitási kockázat. A kockázatok kezelése érdekében az MNB 2014 őszén a rendszerkockázati tőkepuffer (Systemic Risk Buffer - SRB) bevezetéséről döntött. 2015 novemberében a bankokkal történő egyeztetést követően meghatározta a tőkepuffer...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés