Előfizetői tartalom

Új immunerősítő a magyar bankoknál

Stréda Antal
A Magyar Nemzeti Bank a többi európai uniós szanálási hatósághoz hasonlóan köteles valamennyi hitelintézet és befektetési vállalkozás számára a szavatoló tőkére és a leírható, illetve átalakítható kötelezettségre vonatkozó minimumkövetelményt (minimum requirements of own funds and eligible liabilities - MREL) fokozatosan, a felkészüléshez megfelelő időt biztosítva előírni. Az MREL követelmény tartásának célja, hogy az intézmények válsághelyzet esetén állami tőkeinjekció helyett saját maguk rendelkezzenek kellő szavatoló tőkévé alakítható kötelezettségállománnyal az esetlegesen megrendült tőkehelyzetük helyreállítása érdekében. Az MREL követelmény megállapításának kritériumait - a szanálási keretrendszer fejlesztéseként - a 2016. szeptember 23-án hatályba lépett, Magyarországon is közvetlenül alkalmazandó európai uniós rendelet tovább részletezi.

Mit értünk szanálás alatt?Az MREL követelmény megállapítása a szanálási keretrendszer részeleme, azonban maga a szanálási eljárás is új keletű, kevésbé ismert jogintézmény. A szanálás a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások vonatkozásában speciális válságkezelési eljárást jelent, amely a válsághelyzetbe jutott hitelintézet vagy befektetési vállalkozás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés