Bank

A lakosság fogja megfizetni az alapkezelők új adóját is?

Portfolio
Merre tovább, privátbanki piac? - röviden így foglalható össze, amiről a Portfolio csütörtöki Öngondoskodás 2014 konferenciájának egyik délutáni panelbeszélgetése szólt. A piac egyre jobban mozgolódik, hiszen van már eladó bank is, de a privátbanki ügyfelek tudatosabbak, mint a normál banki ügyfelek, ezért nagy kérdés, ki lesz a változások nyertese. A privát portfóliókezelés áfa-kötelezettségének új bevezetése először is a forgalmazók számára kellemetlen (forgalmazási díjbevételeiket negyedével csökkenti), később indulhat meg az egyezkedés köztük és az alapkezelők között. A sor végén pedig most is az ügyfelek állnak.

Sosem voltam pesszimista, de most nem vagyok különösebben optimista a privátbanki piaccal kapcsolatban. Még mindig nincs 500 privát ügyfelünk, de több mint 100 milliárd forintot kezelünk nekik - mondta a panelbeszélgetésben Bilibók Botond, a Concord Alapkezelő vezérigazgatója. Szerinte a következő évek arról szólhatnak, hogy a vagyonosok adóterhei a következő években a fejlett világban és annak perifériáján is növekedni fognak. A privátbanki piaci M&A-tranzakciók a nagyok játéka - utalt például az OTP érdeklődésére az eladósorban lévő citibankos ügyfélkör iránt. Szerinte most sokan gondolkoznak azon, miként tudják megszerezni a Citibank ügyfeleit. Bilibók szerint az alapkezelők új adóját végül az ügyfelek fogják megfizetni.

Havas Gábor, az Aegon Prémium üzletági vezetője szerint az ügyfelek kockázatvállalási kedve nő, egyre inkább elmozdulnak a kockázatosabb eszközök, pl. részvénypiacok felé. Ugyanakkor megfontoltak, és több információt gyűjtenek, mint korábban, ezért is jóval nagyobb a prémiumbanki tanácsadók szerepe, mint korábban. Az Aegon új szereplő a prémium piacon, organikus növekedése abból származik, hogy a cégek között diverzifiálni szándékozó ügyfeleknek alternatívát nyújtanak. A Citibank kapcsán Havas azt mondta: a magyar ügyfelek megfontoltnak tűnnek, most is kivárást mutatnak, így úgy hallani, nem menekülnek azonnal a Cititől. Az életbiztosítási piacon komoly átrendeződés várható Havas szerint a céges whole life életbiztosítások adózásának változása miatt.

Haás Péter, az OTP Privát Vagyonkezelési Főosztályának igazgatója szerint a privátbanki piacnak nemcsak akkor mehet jól, ha van masszív gazdasági növekedés, hanem nagyon fontos a társadalmi jövedelmek eloszlása is. Ami a tortát illeti, a következő években Haás 7-8%-os növekedésre számít a privátanki piacon. Szerinte egy adag sztereotípia van abban, amikor azt mondják, a betétekből kirobbanthatatlan a lakosság. Náluk például már csak 25% a betétek aránya a portfólióban, míg régen 60-70% között volt. Az új, alacsonyabb szint egyébként megfelel a nyugat-európai átlagnak. A vagyonos réteg közel 90%-át már lefedték a privátbankok, a koncentráció pedig nemzetközi trend - vélte Haás. A kínálkozó akvizíciós lehetőségeket folyamatosan vizsgálja az OTP, és a felvásárlásról elsősorban az árazás dönt - mondta.

Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint a dinamikus növekedéshez kevés csak a torta növekedése - szerinte a nagy szolgáltatókkal szemben a kisebb, független szereplők egyre nagyobb pozíciót fognak szerezni, a piaci szereplők száma pedig csökkenni fog a privátbanki piacon. A szakember nem hisz a privátbanki ügyfélállományok adásvételében, ezek tudatos ügyfelek, és nem kerül túl nagy erőfeszítésbe nekik, hogy újraallokálják a szereplők között a portfóliójukat. A BNP Paribas Erstének történt eladása során is volt például jelentős lemorzsolódás. Bilibók Botonddal egyetértve azt mondta, nehezen beépíthető a Citibank ügyfélállománya más bankokéba. Az MKB kapcsán pedig az "állami privátbank" koncepciót érdekesnek nevezte. A privát portfóliókezelés áfakötelezettségének bevezetése az áfának megfelelően módosíthatja a díjakat és a kondíciós listákat a törvény adata kereteken belül. Az alapkezelőket terhelő új adónak valójában nincs sok köze az alapkezelőkhöz, a forgalmazókat érinti, elsősorban nekik kellemetlen: az ő bevételeik a jelenlegi helyzet alapján negyedév csökken. Ezt követően indulhat meg a tárgyalás a forgalmazók és az alapkezelők között, miként tudnak részt vállalni benne ez utóbbiak.

Kereskedjen a magyar tőzsdén 0,3%-os jutalékkal!
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
MBH 6