szerző

Dagad a magyar nyugdíjvagyon, kenterbe verik a piacot a magánkasszák

2017. szeptember 14. 13:00    
nyomtatás
 
Az MNB legfrissebb adatai szerint tavaly az önkéntes pénztári szektor által kezelt vagyon közel 84%-a koncentrálódott a tíz legnagyobb szereplőnél. Ahhoz képest, hogy a legnagyobb önkéntes kasszának számító OTP közel akkora vagyont kezel, mint a négy megmaradt magánnyugdíjpénztár összesen, a magánkasszák legnagyobb portfóliói kenterbe verték hozamok terén az önkéntes kasszákat. Hat ábrán gyűjtöttük ki a legérdekesebb adatokat.

A nyugdíjpénztárakról és a nyugdíj-megtakarítási lehetőségekről is szó lesz a Portfolio október 17-ei Öngondoskodás konferenciáján.
Az MNB nemrég közzétett Aranykönyve szerint tavaly év végén az önkéntes nyugdíjpénztárak összesen közel 1264 milliárd forintnyi vagyont kezeltek, ebből a 10 legnagyobb pénztár 1056 milliárdot, tehát a teljes piaci vagyon 83,5%-a koncentrálódik a legnagyobb 10 szereplőnél.

A legnagyobbak között az OTP önkéntes nyugdíjpénztára kezelte a legnagyobb vagyont 218 milliárd forinttal, ezt követte az Allianz 173 milliárddal, majd az Aegon 160 milliárddal. A legnagyobb tíz szereplő nevében és sorrendjében nem történt változás 2015 óta, egy év alatt mindegyik pénztár növelni tudta a vagyonát. A legnagyobb szereplők piaci dominanciáját mutatja az is, hogy például az OTP a mostani, 218 milliárdos vagyonnal közel annyi pénzt kezel, mint a négy megmaradt magánnyugdíjpénztár összesen.

Dagad a magyar nyugdíjvagyon, kenterbe verik a piacot a magánkasszák


Még a kezelt vagyonnál is nagyobb piaci koncentráltságot mutat a tíz legtöbb pénztári taggal rendelkező kassza listája, a szektorszinten összesen 1,14 millió tagból 988 ezer fő van a lenti tíz pénztárnál, és bár csökkent 2015-höz képest az önkéntes pénztárak összlétszáma, a tíz legtöbb taggal rendelkező pénztár tagjainak száma is csökkent, így összességében a piaci koncentráció megmaradt 87%-nál. Nem meglepő módon az így felálló lista fedi a legnagyobb vagyont kezelők listáját, tehát elmondható, hogy a nagyobb taglétszám együtt jár a nagyobb kezelt vagyonnal és fordítva.

Dagad a magyar nyugdíjvagyon, kenterbe verik a piacot a magánkasszák


Az MNB adatait felhasználva megnéztük azt is, hogy mely pénztári portfóliók kezelték a legnagyobb ügyfélpénzt tavaly év végén. Az ez alapján felállított lista élén ismét az OTP szerepel, annak kiegyensúlyozott portfoliójában 163 milliárd forintnyi tagi vagyont kezelnek. Ezt követi az Allianz kiegyensúlyozott portfóliója 147 milliárddal, majd a harmadik helyre az MKB kiegyensúlyozott portfóliója fért fel 105 milliárddal.

A legnagyobb vagyont kezelő portfóliók listáján az OTP és az Aranykor rendelkezik egyedül két-két portfólióval, emellett az is látszik, hogy többségben vannak a kiegyensúlyozott portfóliók, amelyek nagyjából egyenlő arányban tartanak részvény és kötvény típusú befektetéseket. További érdekesség, hogy a lenti portfóliók tavaly a kezelt vagyon arányában átlagosan 5,76%-os éves hozamot értek el, a legmagasabb hozamot a listán az OTP Növekedési portfóliója érte el 10,15%-kal, ezt követi az OTP Kiegyensúlyozott portfóliója 7,72%-kal, majd az Aranykor Egyensúly portfóliója 7,6%-kal.

Dagad a magyar nyugdíjvagyon, kenterbe verik a piacot a magánkasszák


A pénztárak tavalyi hozamairól az alábbi cikkekben írtunk:
2017.01.12 11:20 Örülhetnek a leendő magyar nyugdíjasok: 10% felett is hoztak a pénztárak
2017.03.14 15:41 10% feletti hozamok - Jól jártak, akik nyugdíjpénztárra bízták a pénzüket

Dagad a magyar nyugdíjvagyon, kenterbe verik a piacot a magánkasszák


Az első féléves adatok alapján idén is jól indultak az önkéntes kasszák, júniussal bezárólag 3-4%-os hozamot értek el a portfóliókon, igaz, a magánnyugdíjpénztárak ennél is jobban teljesítettek, amiről itt számoltunk be:
2017.08.24 16:46 Év végi pénzeső jöhet - Szépen fial a nyugdíjvagyon

Kisebb vagyont kezelnek, de többet kerestek a tagoknak a magánnyugdíjpénztárak


A piacon lévő négy magánnyugdíjpénztár összesen 235,5 milliárd forintnyi vagyont kezelt 2016-ban, ez enyhe növekedést mutat a 2015-ös 220 milliárdról. Ennek a növekedésnek a legnagyobb részét a legnagyobb magánkasszának számító Horizont könyvelhette el, amely tavaly év végén közel 150 milliárd forintnyi vagyonnal bírt, ezt követte a Szövetség, a Budapest és az MKB, 36,33 és 18 milliárddal. A magánkasszáknál látható kisebb vagyonnövekmény vélhetően a befektetési tevékenység eredménye, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a pénztári tagok száma jó ideje csökkenő tendenciát mutat.

Dagad a magyar nyugdíjvagyon, kenterbe verik a piacot a magánkasszák


A magánkasszák összesen közel 58 ezer tagot számláltak 2016-ban, ami összefügg az előbb említett csökkenő trenddel, miután 2015-ben ugyanez a szám még meghaladta az 59 ezer tagot. Nem meglepő módon a Horizontnál van közülük is a legtöbb, összesen 37 ezer tag, a szektorszinten "eltűnő" mintegy ezer tag is a Horizonttal hozható összefüggésbe.

Amellett, hogy vannak a tagok között, akik időközben visszalépnek az állami rendszerbe, a létszámcsökkenés főként annak tudható be, hogy a nyugdíjra való jogosultság elérésekor a magánpénztári tagok jelenleg nem vehetnek igénybe járadékszolgáltatást a pénztáruktól, ráadásul a korábban még működő egyösszegű kifizetési formát is megszüntették törvényileg. A járadékszolgáltatás ügyében a Horizontnál jöhet az első változás, a kassza ugyanis megkapta az MNB engedélyét a szolgáltatásra, erről itt írtunk legutóbb.

Dagad a magyar nyugdíjvagyon, kenterbe verik a piacot a magánkasszák


A magánkasszák legnagyobb portfóliói között már több növekedési portfóliót találni, tehát olyanokat, ahol a részvénybefektetések vannak túlsúlyban. A legnagyobb portfólió a Horizont Növekedési portfóliója 94 milliárdos vagyonnal, ezt követi a szolgáltató kiegyensúlyozott portfóliója 42 milliárddal. Harmadik helyre a Szövetség Növekedési portfóliója fért fel 26 milliárddal.

Dagad a magyar nyugdíjvagyon, kenterbe verik a piacot a magánkasszák


A részvénydominancia úgy tűnik, kifizetődő volt a magánpénztári portfóliók többségénél, a fenti listában szereplő portfóliók vagyonarányosan 9,2%-os átlagos hozamot értek el tavaly, a legmagasabb hozamot a Budapest Növekedési portfólió hozta a tagoknak közel 11%-kal.

Dagad a magyar nyugdíjvagyon, kenterbe verik a piacot a magánkasszák


Címlapkép: MTI/Faludi Imre

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Önkéntes nyugdíjpénztárak adatai
F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium