szerző

Durván lehúzzuk az utakon a magyar biztosítókat

2017. szeptember 11. 09:55    
nyomtatás
 
A bevételek és a nyereség szempontjából is javult a magyar biztosítási szektor teljesítménye a második negyedévben. Az MNB friss adatai szerint a díjbevétel 5,6%-kal emelkedett a biztosítási piacon, az életbiztosítási díjbevételek 1,5%-kal (a rendszeres díjas termékek 6,7%-kal), a nem-életbiztosításiak pedig 10,2%-kal nőttek az egy évvel korábbi negyedévhez képest. Csaknem ötödével többet költöttünk kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra (kgfb), mint tavaly ilyenkor, csakhogy a kgfb-hez kapcsolódó kárkifizetések még nagyobb összegben nőttek. Az elmúlt egy évben összesen 51 milliárdos profitot értek el a biztosítók.

A magyar élet- és nyugdíjbiztosítások is terítékre kerülnek Öngondoskodás 2017 konferenciánkon, már lehet regisztrálni!Pénteken tette közzé friss, a második negyedévről szóló adatait a magyar biztosítási szektorról a Magyar Nemzeti Bank. Az összesített díjbevétel három hónap leforgása alatt 231 milliárd forintot ért el, ami 5,6%-kal haladja meg az egy évvel korábbit.

Durván lehúzzuk az utakon a magyar biztosítókat


Az életbiztosítási piac díjbevétele minimális mértékben, mindössze 1,5%-kal nőtt, emögött azonban most is a szokásos kettőség húzódik meg, így nem lehet okuk panaszra a biztosítóknak: miközben az egyszeri díjbevételek 11,1%-kal visszaestek (ezeket egyszeri kampányok is mozgatják), a hosszú távon is eredményt termelő rendszeres biztosítások díjbevétele 6,7%-kal emelkedett. Nem látunk arra utaló jelet, hogy az etikus életbiztosítási koncepció bevezetése visszavetette volna az értékesítést.

Az életbiztosításokon belül a rendszeres unit-linked termékek díjbevétele 6,8%-kal nőtt, a vegyeseké viszont 5,1%-kal visszaesett.

Durván lehúzzuk az utakon a magyar biztosítókat


A nem-életbiztosítási piacon így is jóval dinamikusabb a növekedés: bőven a nominális GDP fölött, 10,2%-kal növekedtek a díjbevételek a nem-élet ágban. Miközben az életbiztosítási piacot főleg a rendszeres unit-linked, azon belül a nyugdíjbiztosítások hajtottak felfelé, a nem-élet piacon a kgfb volt a motor. E kettőt az alábbiakkal világítanánk meg:
  • a rendszeres díjas életbiztosítások második negyedéves díjbevétele 5,5 milliárd forinttal volt magasabb az egy évvel korábbinál, miközben a nyugdíjbiztosítások díjbevétele (a marginális egyszeri díjakkal együtt) 4,7 milliárd forinttal nőtt,
  • a nem-életbiztosítási piac díjbevétele 10,5 milliárd forinttal emelkedett, ebből 5,5 milliárd forint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknak, 1,2 milliárd forint pedig a cascónak köszönhető.

Durván lehúzzuk az utakon a magyar biztosítókat


A szerződésszám szempontjából továbbra is megvan az ellentét az élet és a nem-élet ág között: előbbinek a szerződésszáma 0,7%-kal nőtt egy év alatt, utóbbié viszont 4,4%-kal.

Durván lehúzzuk az utakon a magyar biztosítókat


A díjbevételek növekedését a jövedelmezőség javulása kísérte a szektorban: a második negyedéves 16,4 milliárd forintos adózott eredmény 23%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

Durván lehúzzuk az utakon a magyar biztosítókat


Hiába nő viszont sokkal dinamikusabban a nem-élet üzletág díjbevétele, az eredményességben ez kevésbé látszódik, így a második negyedévben magasabb (6,0 milliárd forintos) biztosítástechnikai eredményt ért el az élet üzletág, mint a nem-élet (4,6 milliárd). Az élet ágban javulás, a nem-élet ágban romlás látható.

Durván lehúzzuk az utakon a magyar biztosítókat


A nem-élet jövedelmezőségére rányomja a bélyegét a biztosítási adó, emellett a kárkifizetések is jelentősen, 13 milliárd forinttal emelkedtek, ami 29%-os megugrást jelent az egy évvel korábbihoz képest. A kárkifizetések növekedése még nem a viharkárokkal, hanem a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokkal volt magyarázható: az egy évvel korábbi 33 milliárd forint helyett most 45 milliárd forintnyi, biztosítók által kifizetett kárt okoztunk kgfb-szerőzdésünkhöz kapcsolódóan az első félévben.

A második negyedévben 5,9 milliárd forinttal 21 milliárd forintra nőtt a kgfb-hez kötődő kárkifizetés, ami nagyobb a kgfb-díjbevételek 5,5 milliárd forintos bővüléséneél.

Durván lehúzzuk az utakon a magyar biztosítókat


Két ábra erejéig még visszatérnénk az életbiztosításokra: a korábban közzétett előzetes pénzügyi számlák statisztika alapján továbbra is csökken az életbiztosítások aránya a háztartások pénzügyi eszközein belül, így az 1912 milliárd forintos június végi életbiztosítási tartalék állomány már csak 4,16%-os részesedést jelent - a válság elején ez az arány még az 5,6%-ot is meghaladta.

Durván lehúzzuk az utakon a magyar biztosítókat


A tranzakciók és az átértékelődések szempontjából csendes negyedév volt az idei második negyedév, az új értékesítés minimálisan haladta meg a pénzkivételeket, a unit-linked átlaghozamok pedig igencsak közel lehettek ezúttal a nullához.

Durván lehúzzuk az utakon a magyar biztosítókat


A magyar élet- és nyugdíjbiztosítások is terítékre kerülnek Öngondoskodás 2017 konferenciánkon, már lehet regisztrálni!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium