Bank

Egyre több kkv látja be: biztosítás nélkül hazárdjáték lehet a vállalkozás

Portfolio
Míg a nagy cégeknél külön munkatársak foglalkoznak a témával, sok kis-és közepes vállalatnál nem is hallottak még a vállalati biztosításokról. Maga az elnevezés nem egy konkrét terméket, sokkal inkább egy biztosítási csomagot, portfóliót takar. De hogy állnak a magyar cégek ehhez, és milyen folyamatok zajlanak mostanában a piacon?
Ugyanúgy, ahogy a lakossági ügyfelek tudnak vásárolni lakás-, gépjármű-, életbiztosításokat, a vállalatok is köthetnek - sőt, bizonyos esetekben kötniük is kell - speciális, rájuk szabott biztosításokat. A vagyoni károk fedezetére a tényleges kockázatkezelési igények szerinti vagyonbiztosítási csomag állítható össze a vállalkozások és intézmények részére. A tűz és elemi károk biztosítása mellett olyan kiegészítő biztosítások is választhatók, amelyek a biztosítható vagyoni kockázatok szinte teljes körére fedezetet nyújtanak.

A klasszikus csomagok és az extrák

A klasszikus vagyon- és felelősségbiztosítás alatt azt értjük, amiben a vállalkozás - legyen az termelő, gyártó avagy szolgáltató - gépei, berendezése, épületei, telephelyei alapesetben vannak biztosítva a különböző veszélynemek ellen, mint tűz, robbanás, földrengés, jégverés, vihar, stb. A felelősségbiztosítási elemek azonban eltérnek a lakosságitól, hiszen itt munkáltatói felelősségbiztosítások, szolgáltatás - vagy termék-felelősségbiztosítások is szerepelhetnek a palettán.

Egyre több kkv látja be: biztosítás nélkül hazárdjáték lehet a vállalkozás
Ezekhez kapcsolódhatnak még például az építés-szerelésbiztosítások, az elektronikus eszközök biztosítása, nagy gépek biztosításai. Újdonságot jelent a magyar piacon a szélerőművek, naperőművek - szintén speciális - biztosítása.

A vállalati biztosítások egyedi ága a szállítmánybiztosítás: ha út közben valami történik az áruval, annak a kártérítését a biztosító átvállalja. Ezen felül a flottáikra tudnak vásárolni kötelező-, casco illetve GAP-biztosítást, ami a vállalatok esetében egy csoportos jellegű biztosítás is lehet. A dolgozókra pedig csoportos élet-, balesetbiztosítás, valamint nyugdíjbiztosítási termékek közül választhatnak a cégek megfelelő konstrukciót.

A biztosítás egészen meglepő irányokat is vehet: egyfajta kombinációi a lakossági és a vállalati terméknek a nagy, kiterjesztett garanciabiztosítási programok. Tipikusan ilyen például, ha egy magánszemély vásárol a biztosító partnerénél egy értékes műszaki cikket, akkor kiterjesztett garanciabiztosítást is kérhet hozzá. A csoportos utasbiztosítások is idesorolandók: nagy cégek, ahol sokat utaznak, vásárolhatnak egy keretnapos biztosítást. Így gyakorlatilag több ezer napi utasbiztosítást vesz a cég, és ahogy a kollégák utaznak, lefogyasztják a keretet.

A legtöbb nagy biztosítónak van ilyen szolgáltatása Magyarországon

A legtöbb kompozit nagybiztosítónak van vállalati szolgáltatása, de vannak olyan kisebb társaságok, amelyek kifejezetten erre a területre specializálódnak, és vállalnak olyan jellegű kockázatokat, amiket a nagyok csak ritkán.

A teljes biztosítási piaci díjbevétel tavaly 920 milliárd forint volt, ebből az, amit klasszikusan a vállalati biztosításokhoz lehet sorolni, tehát a vállalati vagyon- és felelősségbiztosítások 80 milliárd forintot tettek ki - ez a teljes piac 8,5 százaléka.

A méreteket jól mutatja, hogy a piac egyik legnagyobb szereplője, az Aegon Magyarország díjbevételéből (ami idén meg fogja haladni a 100 milliárd forintot) több mint 10 százalék már a vállalati szegmensből jön.

A piac évről évre növekszik 5-6 százalékot, most csak a vállalati biztosításokról beszélek, és ebben az évben is várhatóan ennyi lesz a növekedés

- mondta el a Portfolio-nak Dénes Attila, a társaság Vállalatbiztosítási Üzletág igazgatója.

Az elmúlt években voltak olyan jogszabályváltozások, amelyek kötelezővé tették bizonyos szakmák számára, hogy rendelkezni kell szakmai felelősségbiztosítással. Ugyanakkor elkezdődött egy piaci konszolidáció (összeolvadások, felvásárlások) is: 2018-ra várhatóan öttel kevesebb lesz a piaci szereplők száma, mint két évvel ezelőtt volt.

Egyre több kkv látja be: biztosítás nélkül hazárdjáték lehet a vállalkozás
A szakember szerint fontos fejlesztések is megvalósultak a magyar piacon, így az Aegonnál is. Ilyen az egyablakos ügyintézés, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy cégnek egyetlen ügyintézővel kell kapcsolatot tartania a biztosítónál. Persze ha az ügyfélnek nincs erre igénye, és azt szeretné, hogy diverzifikáltan, több helyen legyen a biztosítási portfóliója, akkor egy-egy kis szeletet is tudnak ebből vállalni.

A biztosítási alkuszok a nagyvállalati szegmens 90 százalékát lefedik, nemzetközi és magyar cégeknél egyaránt. Ugyanakkor még nagyon sok olyan biztosítási szerződés van, amelyeket - egy lakásbiztosításhoz hasonlóan - időközönként érdemes felülvizsgálni, hiszen sok beruházás történik a cégeknél, új munkaerőt vesznek fel, és a biztosítási kötvényeket is aktualizálni kellene ezeknek megfelelően. Ezt érdemes minden évben a biztosítási közvetítővel vagy a biztosítóval közösen átnézni, hogy a kárrendezésnél ne legyen ebből később probléma.

A cikk megjelenését az Aegon Biztosító támogatta.

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MBH 5