Bank

Életbiztosításba tennéd a pénzed? Nagy segítség érkezett!

Portfolio
Év eleje óta a megtakarítási célú életbiztosítások esetében is egy kiemelt információkat tartalmazó dokumentum (KID) segítségével ismerhetik meg az ügyfelek, mibe is teszik a pénzüket, és négyféle forgatókönyv alapján tájékozódhatnak a várható kifizetésről. Az ezt szabályozó EU-s szabályozásnak (PRIIPS) már megfelel a hazai biztosítási piac, a korábbi tervek szerint február 23-ától élő biztosításközvetítői direktíva (IDD) hatályba lépése azonban várhatóan október 1-jére csúszik. Ez utóbbi halasztás több időt hagy a piaci szereplőknek, de csak akkor, ha még a választások előtt módosítani tudja a tavaly már elfogadott hazai törvényt a parlament.
A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) mai sajtórendezvényén Pandurics Anett, a szövetség elnöke ismertette:
  • Bár a negyedik negyedéves piaci adatok még nem ismertek, jó évet zárt a biztosítási piac 2017-ben, és a díjbevételek nominális értékét tekintve visszatért a mérete a válság előtti szintre.
  • A piacnak két fő motorja van: 1. a nyugdíjbiztosítási piac egészséges fejlődése (a rendszeres díjas életbiztosítások ötödét már ezek adják), 2. a gépjárműbiztosítások piacának dinamikus növekedése.
  • A biztosítási szektornak manapság szabályozások tömkelegének kell megfelelnie. Ezek közül a Szolvencia II-höz Magyarország élenjáróként alkalmazkodott.
  • A biztosításközvetítői direktíva (IDD) február 23-án lépne életbe, de az EU rájött, hogy túl rövid a felkészülési idő, így minden releváns döntéshozói fórum a halasztás mellett tette le a voksát. A szakma joggal bízik abban, hogy október 1. lesz az új határidő.
  • Egy másik szabályozás, a PRIIPS viszont hatályba lépett január 1-jével, májusban pedig beköszönt a biztosítókra is vonatkozó adatvédelmi rendelet, a GDPR.
  • Eközben a biztosítási piac elkezdett a korábbinál sokkal többet beszélgetni az X és az Y generációval, egyre nagyobb a jelentőségük a digitális megoldásoknak a piacon, főleg a nem-életbiztosítások esetében.

Kozek András, a MABISZ Életbiztosítási tagozatának elnöke elmondta:
  • Az IDD-re visszatérve felhívta a figyelmet, hogy alig lesz már a választásokig parlamenti ülés, amelyen az IDD hazai implementációjának új határideje még törvénybe foglalható lesz, ez kisebb izgalmat okoz a biztosítók és biztosítási közvetítők körében.
  • A költségtranszparenciát hozó PRIIPS-ben, vagyis a lakossági befektetési csomagtermékekre és a biztosítási alapú befektetési termékekre vonatkozó új EU-s szabályozásban a biztosítások megelőzik az alapok szabályozását. Utóbbiakra ugyanis csak 2019 decemberétől vonatkozik a szabályozás, a biztosításokra vonatkozóan viszont már hatályba lépett.
  • A PRIIPS előírja január eleje óta a kiemelt információkat tartalmazó dokumentum (key information document, KID) alkalmazását az ügyfelek tájékoztatása során. Ez tartalmazza a termék összefoglaló (nem jogi) leírását, célját, a megcélzott lakossági befektetők körét, kockázati besorolását.
  • Utóbbit egy előre megadott (nem szubjektív) kockázati metrika alapján teszi. Egy 5-ös besorolású biztosítás pl. jóval kockázatosabb, mint egy másik biztosító 3-as besorolású terméke, tehát nem csak biztosítón belül mérvadó a sorrend.
  • Négyféle piaci forgatókönyvre vonatkozóan abszolút összegű és százalékos számszaki előrejelzést is kap az ügyfél biztosítási várható értékéről a megcélzott tartam felére és egészére.
  • A dokumentumban látható hozamok már nettó hozamok, a benne szereplő költségmutató (Reduction in Yield, RIY) pedig hasonlít a Magyarországon 2010 óta ismert TKM-hez, de az EU-s szabályozás nyomán nem teljesen azonos vele (a biztosítások költség szerinti relatív sorrendjét alig befolyásolja). Az EU sokat tanult a magyar TKM-ből, de nem mindent vett át belőle.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
bank-of-america-manhattan-new-york-amerikai-egyesult-allamok