Előfizetői tartalom

Adósságcsapda felé sodródnak a világ vállalatai?

Kálmán Péter
|
Oláh Zsolt, MNB
A válságot követően a világ nagy jegybankjai a kamatok csökkentésével és a pénzkínálat növelésével igyekeztek enyhíteni a hitelezés visszaesése, valamint a deflációs félelmek okozta károkat. Az alacsony hozam- és kamatkörnyezetben a vállalatfinanszírozási szerkezet egyre inkább az eladósodottság felé tolódott el. A gazdasági szereplők túlzott kockázatvállalása hosszú távon azonban akár újabb problémák melegágyává is válhat. Az alábbi cikkben ennek jeleit járjuk körbe a globális kötvény- és részvénypiacok tendenciáit vizsgálva.

Az alacsony kamatkörnyezet hozzájárul a deflációs kockázatok kivédéséhez, de hosszabb távon a kockázatvállalási hajlandóság túlzott emelkedéséhez vezethet A válság kitörése óta a nagy jegybankok a kamatok csökkentésével, illetve a likviditás növelésével ellensúlyozzák a magánszektor mérlegalkalmazkodási folyamatát (ún. deleveraging), valamint a hitelezési folyamatok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés