Előfizetői tartalom

Egy csőd, ami stabilabbá teszi a pénzügyi rendszert

Farkas Anita, MNB
A devizahiteles elszámolás és forintosítás sok súlyosan eladósodott háztartás problémáján segített. Számos adós esetében azonban várhatóan mindez nem lesz elegendő a fizetőképesség tartós helyreállításához, a jelentős késedelemben lévők közül sokaknak az új törlesztőrészlet a jövőben is kezelhetetlen terhet fog jelenteni. Nagyszámú lakáshitelét törleszteni nem képes család helyzetét tovább nehezíti, hogy tartozásokat halmozott fel a közműszolgáltatók felé is: nyilvános statisztikák azt mutatják, hogy a hitelintézetek felé fennálló tartozásokon túl több mint 100 milliárd forinttal tartoznak az ügyfelek nekik is. Ezen tartozásoknak a közműszolgáltatások kikapcsolásán túlmenően ugyanazok a szankciók lehetnek a következményei, mint a lakáshitel-törlesztés elmulasztásának: árverezések, amelyek után bekövetkezik a vagyonvesztés. A még mindig nehézségekkel küszködő adósok helyzetén kíván segíteni a kormányzat által kidolgozott új eljárás, a magáncsőd intézménye.

Nemzetközi gyakorlat és a magyar sajátosságokA fogyasztói eladósodás problémáinak enyhítésére számos európai ország vezetett be és fejlesztett tovább a magánszemélyek fizetésképtelenségekor alkalmazandó szabályokat az elmúlt évtizedekben. A '80-as években elsőként Dániában 1984-ben, majd 1986-ban az Egyesült Királyságban, 1989-ben Franciaországban, majd 1993-ban Finnországban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés