Felpörgött a kockázatos hitelezés, jól járnak a befektetési bankok

2017. október 12. 11:07    
nyomtatás
 
A tőkeáttételes kivásárlások felpörgése hatalmas díjbevételeket hoz a befektetési bankoknak idén. A tőkeáttételes kölcsönök és magas hozamú kötvények értékesítési díjaiból származó bevételek összege közel került a válság előtti szintjéhez - írja a Financial Times.
A befektetési bankok a 2016 ugyanezen időszakához képest 6,9 milliárd dollárról 10,5 milliárd dollárra tudták növelni a tőkeáttételes finanszírozási ügyletek értékesítésének díjaiból szerzett bevételeiket, ezzel 2013 óta nem látott csúcsot értek el. A rossz minőségű kötvények és tőkeáttételes hitelek díjbevételeinek gyors növekedése jól tükrözi a hozaméhes befektetők keresletnövekedését. A nyugdíjalapok egyedül közel 1100 milliárd dollár értékben vásároltak ilyen értékpapírokat.

Az elmúlt 12 hónap megugró kereslete segítette az európai és amerikai részvénytársaságokat, hogy a válság óta nem látott, összesen több mint 200 milliárd dollár értékű felvásárlási rohamba kezdjenek. Európában eddig 85 milliárd dollár értékű tőkeáttételes hitelt bocsátottak ki, ami 2007 óta a legmagasabb összeg. A "take-private" felvásárlások (olyan felvásárlás, ahol a részvénytársaság összes részesedése egy magánvállalathoz kerül) értéke idén eddig a magasnak számító 30,8 milliárd dollárt érte el.

Bár Európában a tőkeáttételes hitelezés gyorsan növekedett az elmúlt időszakban, az Egyesült Államokban a befektetési bankok emelkedő díjai hozták a bevételek 83,4 százalékát 2014 óta. Azonban egyedül az európai növekedés 56 százalékkal tudta emelni a tőkeáttételes finanszírozás éves bevételeit.

A befektetők hozaméhsége csökkentette a tőkeáttételes vállalkozások számára a hitelfelvétel költségeit. A Bank of America Merrill Lynch magas hozamú eurókötvény indexe a tavalyi 6 százalékról 2,3 százalékra esett. A kedvező finanszírozási feltételek az európai magántőke alapok aktivitását is a válság előtti szintekre emelte. A legnagyobb tőkeáttételes kivásárlást eddig a Bain Capital és a Cinven hozta össze, amikor 4,3 milliárd euróért megvették a Stadát, a német gyógyszeri ipari vállalatot. Ezt a Hellman & Friedman felülmúlhatja, ha nyélbe üti a dán Nets A/S kivásárlását, melynek értéke 5,3 milliárd euró lehet.

836 milliárd dollár nettó bevételével a JP Morgan vezényli le a legtöbb tőkeáttételes hitelkibocsátást az Egyesült Államokban, amit rendre a Credit Suisse és a BofA követ. Európában szintén a JP Morgan szerezte meg a vezető helyet, itt a Barclays a második és a Deutsche Bank a harmadik.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium