Hajba kapott a bedőlt hiteleken az EKB és az Európai Parlament

2017. november 10. 09:20    
nyomtatás
 
Túlterjeszkedik a hatáskörén az Európai Központi Bank, amikor magasabb céltartalék képzésére akarja kényszeríteni a bankokat nem teljesítői hiteleik után - mondta az Európai Parlament olasz elnöke a Financial Timesnak. Könnyen lehet, hogy 2018. január 1-jén még nem vezetik be az új szabályokat.


Antonio Tajani szerint ahogy a rendőrség nem tud jogot alkotni, úgy a felügyelet sem. Amikor ilyet tervez az EKB, akkor túllép saját hatáskörén, a jogalkotás ugyanis a parlamenté. Nem arról van szó szerinte, hogy kellene kezelni a nem teljesítő hiteleket, hanem arról, hogy ki alkotja meg a banki szabályokat.

Októberben az EKB bejelentette, hogy magasabb céltartalék-képzésre akarja bírni az eurózóna bankjait, hogy ellenérdekeltté tegye őket abban, hogy nem teljesítő hiteleiket sokáig a mérlegükön tartsák. Felvetődött az is, hogy akár a nem teljesítő hitelek 100%-ára tartalékot képezzenek a bankok, a kérdést konzultációra bocsátották december 8-ai határidővel.

2017.10.03 17:02 Nagy lépésre készül az EKB, felköthetik a gatyájuk az európai bankok

Az Európai Parlament körüli jogászok vitatják, hogy ilyen szabályozásra egyáltalán felhatalmazása lenne az EKB-nak. A legnagyobb ellenzők persze olaszok, akik a saját bankjaikat féltik a hirtelen eszközeladásoktól (fire sale), amelyre egy ilyen szabályozás rákényszerítené őket. Nem véletlenül: az olasz bankrendszer rendelkezik a legnagyobb tömegű bedőlt követeléssel.

Daniele Nouy, az EKB felügyeleti vezetője kompromisszumkészséget mutatott az ügyben csütörtöki brüsszeli meghallgatásán. Mint mondta, felülvizsgálhatják a javaslatokat, és javíthatnak is rajtuk. Időt kért erre, így szavai alapján könnyen elképzelhető, hogy idén nem lesznek véglegesek a szabályok, így a korábban tervezett 2018. január 1-jei határidővel nem fognak hatályba lépni.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...



Tematikus cikk

Széchenyi Kártya Program (x)

Másfél évtizede a vállalkozókért 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír



hirdetés
Állásajánlatok
Designer (Senior / Junior)
Kiemelt privát banki tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium