Bank

Hiába a szuperolcsó lakáshitel, mindent elvisz a lakásdrágulás?

"Öt éve kellett volna lakást vennem, akkor még sokkal olcsóbbak voltak a lakások" - panaszkodik Arisztid barátjának. "Te lökött vagy, hát nem emlékszel? Akkoriban iszonyat magasan, 10% felett jártak a kamatok. A napokban már 2,5%-os kamatozású lakáshitelt is láttam, sokkal jobban megéri most lakást venni" - hordja le barátját Tasziló. Melyiküknek van igaza? Ezt próbáljuk néhány példa segítségével megválaszolni.
Mivel a bankközi és a betéti kamatok bőven az alapkamat alá süllyedtek, példátlanul olcsó, akár 2,5%-os kamatozással is kínálnak már lakáshitelt a bankok. A látványos kamatcsökkenés közben nagyot drágultak viszont maguk a lakások, így megnéztük, hogy összességében jól vagy rosszul jártak-e az elmúlt években az első lakásvásárlók.

2012-höz képest néztük meg a változást, ekkor voltak ugyanis csúcson a banki lakáshitelkamatok, és nagyjából ekkor volt mélyponton a lakások ára is (az új lakásoké 2011-ben, a használtaké 2013-ban). A legfrissebb KSH-s lakásáradatok 2016 első felére vonatkoznak, így friss adatként pedig ezeket vettük figyelembe.

Hiába a szuperolcsó lakáshitel, mindent elvisz a lakásdrágulás?
Nagyot fordult a világ ez alatt a közel négy év alatt, hiszen
  • a használt lakások átlagára 9,9 millió forintról 11,8 millió forintra, vagyis 19%-kal nőtt;
  • az új lakások átlagára 15,8 millió forintról 18,9 millió forintra, vagyis 20%-kal emelkedett;
  • a lakáshitelek átlagkamata pedig 11,9%-ről 5,7%-ra, vagyis 6,2 százalékponttal csökkent.
Ez azt jelenti, hogy a lakásdrágulás miatt ugyanakkora önerő mellett
  • egy átlagos használt lakás megvásárlásához 1,9 millió,
  • egy átlagos új lakás megvásárlásához pedig 3,1 millió forinttal nagyobb hitelösszeg felvételére van szükségünk.
Feltételezve, hogy 5 millió forintnyi önerő már a rendelkezésünkre áll,
  • az átlagos használt lakáshoz a korábbi 4,9 millió forint helyett 6,8 millió,
  • az átlagos új lakáshoz pedig a korábbi 10,8 millió forint helyett 13,9 millió forint hitelre van szükségünk.


Hiába a szuperolcsó lakáshitel, mindent elvisz a lakásdrágulás?
Az aktuális átlagkamatot a teljes futamidőre állandónak feltételezve (5,7%-os kamatnál ez messze nem annyira földtől elrugaszkodott feltételezés, mint 2,5%-nál lenne, hiszen ennyiért bőven elérhetők hosszú távon fix kamatozású hitelek) azt kapjuk, hogy a teljes visszafizetendő összeg
  • használt lakás esetében 8,4 millió forintról 8,9 millió forintra nőtt,
  • új lakás esetében viszont 18,5 millió forintról 18,3 millió forintra csökkent, ha 10 éves futamidő mellett vesszük fel a hitelt.
Az eltérő változás oka az, hogy az eleve drágább új lakások esetében (a nagyobb abszolút értékű drágulás ellenére) kisebb százalékos mértékben növekedett a vásárláshoz szükséges hitelösszeg.

20 éves futamidő mellett mutatkozik meg azonban igazán a kamatcsökkenés előnye, hiszen minél hosszabb a futamidő, annál nagyobb a hiteltörlesztés kamatérzékenysége. Ebben az esetben
  • használt lakás esetében a teljes visszafizetendő összeg 12,9 millió forintról 11,4 millióra,
  • új lakás esetében pedig 28,4 millióról 23,3 millióra csökkent.


Hiába a szuperolcsó lakáshitel, mindent elvisz a lakásdrágulás?
E számítás nem veszi figyelembe a pénz jövő- és jelenértékének eltérését (nulla közeli hozamkörnyezetben ez jellemzően nem írja felül következtetéseinket), ugyanakkor megmutatja, hogy

minél nagyobb a lakásérték-arányos hitelösszeg (LTV-mutató) és minél hosszabb a futamidő, annál valószínűbb, hogy az első lakásvásárlók számára a kamatcsökkenés pozitív hatása nagyobb, mint a lakás áremelkedése. A hitel nélkül első lakást vásárolni tervezők számára az utóbbi években - a CSOK-tól és más állami támogatásoktól eltekintve - csak rossz dolog történt.

Megnéztük azt is, hogy mekkora lenne az a kamatszint a példákban, amelynél Arisztidnek és Taszilónak sem lenne egyértelműen igaza, vagyis a kamatcsökkenés pozitív és a lakásdrágulás negatív hatása egymást kioltották volna:
  • a 10 évre, használt lakásra felvett hitel esetében 4,4%-ra kellene csökkennie a kamatnak (ma már ilyen hitelek is bőven elérhetők hosszú kamatperiódus mellett), a többi esetben viszont magasabb kamat mellett veszne el a kamatcsökkenés előnye,
  • a 10 évre, új lakásra felvett hitel esetében 6,0%-os kamat mellett oltja ki a lakásdrágulás a kamatcsökkenés pozitív hatását,
  • a 20 évre, használt lakásra felvett hitel esetében 7,3%-nál van ez a pont,
  • a 20 évre, új lakásra felvett hitel esetében pedig 8,2%-nál.

Találd meg a legjobb kölcsönt és ne legyen probléma a lakás ára! A Bank360 lakáshitel kalkulátorával most gyorsan és egyszerűen hasonlíthatod össze a legjobb ajánlatokat, hogy könnyebb legyen a választás.

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
csalás scammer marketplace facebook hacker csaló telefon átverés