Ismerős a legutóbbi válságból? Újra itt az értékpapírosítás

2017. június 19. 08:50    
nyomtatás
 
Kezd visszatérni az hitel-értékpapírosítási divat az európai bankrendszerbe. A jelenség segíti az eszközállomány csökkentését, egyúttal a profitabilitás javítását a bankoknál, de a nem banki, befektetési szereplők felől érkező kereslet lehet a piac igazi motorja. Emlékezetes: a 2007-ben kirobbant subprime hitelválság fő okozói az értékpapírosított hitelek voltak.


A Financial Times mai cikke szerint ismét értékpapírokba csomagolják át hiteleik pénzáramlását egyes európai bankok, többek között alapkezelőknek, biztosítóknak és nyugdíjalapoknak értékesítve ezeket. A válság alatt visszaeső, az utóbbi években azonban ismét felerősödő jelenég legfontosabb katalizátora most az, hogy
  • a bankoknál nagyobb növekedést mutató és kevesebb szabályozói kötöttség mellett működő befektetési társaságok, mint például az Ares, a Blackstone vagy a BlueBay a bankok által hagyott űrt betöltve egyre nagyobb kitettséget vállalnak a kis- és középvállalkozások felé,
  • ezt úgynevezett "direct lending" keretében teszik, amely náluk azt jelenti, hogy többlet tőkeáttéttel turbózzák fel a cégek felé fennálló kitettségeket, így a szokásos 6-8%-os kamatozású hiteleket 12-14%-os hozamot nyújtó befektetéssé képesek átalakítani,
  • az európai fókuszú direkt hitelező alapok idén már 9,1 milliárd eurónyi friss tőkét vontak be a Preiquin adatai szerint, ami csaknem eléri a tavalyi év egészében bevont 9,8 milliárd eurót.
Mindezt látva több európai bank (élükön a svájci Credit Suisse-szel) hitelei nagy volumenű értékpapírosításába kezdett, közvetlenül vagyonkezelő befektetési társaságoknak értékesítve az értékpapírokat.

Egyelőre nem tart ott az értékpapírosítás népszerűsége, ahol 2006 tájékán, de a brit üzleti lap által megszólaltatott forrás szerint joggal lehet olyan érzésünk, hogy ilyet már láttunk korábban.

A következő lépés a nyilvános hitelminősítői besorolások megjelenése lehet, a hitelminősítők közül a DBRS bocsáthat ki ilyet elsősként 2018 elején.

A nyilvános hitelminősítések megjelenését azonban nem mindenki üdvözölné a szakmában, sokan a komplexitás növekedésétől és az alapkezelők munkájában még meglévő rugalmasság elvesztésétől tartanak. Sokan persze még azt is kétlik, hogy a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott, kevésbé likvid hitelek alkalmasak az értékpapírosításra.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékpapír portfóliókezelő-elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium