Előfizetői tartalom

Kimutatták, kik vesznek fel Magyarországon hiteleket

Banai Ádám, MNB
|
Vágó Nikolett, MNB
A válságot követően a hazai bankrendszer hitelállománya jelentősen csökkent. A reálgazdaságra gyakorolt erőteljesebb és közvetlenebb hatása miatt eddig főként a vállalati hitelek alakulása került a középpontba. Közel hét évvel a válság kezdete után azonban egyre gyakrabban felmerülő kérdés, hogy mikor jelentkezik fordulat a háztartások hitelezésében. Elemzésünk szerint három tényező játszik kiemelt szerepet a hitelfelvételi döntésekben: a meglévő banki kapcsolatok, ami erős kapcsolatban állhat a pénzügyi tudatossággal, pénzügyi ismeretekkel; a gazdaság általános teljesítményével kapcsolatos várakozások; valamint az intézményrendszerbe vetett bizalom. A válságban a devizahitelekkel kapcsolatos negatív tapasztalat csökkentette a hitelfelvételi kedvet. Emellett erőteljessé vált az önszelekció is: azaz azon háztartások, amelyek szigorúnak találják a banki kondíciókat, kevésbé terveznek hitelt felvenni.

Hitelezés 2016 A lakossági hitelezés nagyon fontos témája csütörtöki Hitelezés 2016 konferenciánknak, az utolsó helyek még kiadók: Információ és jelentkezés Te is hitelfelvételre készülsz? Ne rohanj egyből az első bankba! Ezzel a kalkulátorral most megtalálhatod a legjobb lakáskölcsönt anélkül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés