Minden idők egyik legfontosabb devizahiteles ítélete jön

2017. szeptember 13. 08:15    
nyomtatás
 
A jövő héten egy román ügyben arról határoz az Európai Bíróság, tisztességtelen-e, hogy a bankok egyoldalúan a fogyasztókra hárították az árfolyamkockázatokat - írja a Magyar Idők.


Az ügynek nagy jelentősége van Magyarország szempontjából is. A románhoz hasonló, korábbi stádiumban lévő kereset is ott hever a luxembourgi intézmény asztalán.

Lehóczki Balázs, az Európai Bíróság munkatársa szerint a román per amiatt kezdődött, hogy a lej jelentősen leértékelődött a frankkal szemben, és a többletterhet a román adósnak kellett viselnie.

Az Európai Bíróság többek között azt vizsgálja, mennyire borult fel a bank és a fogyasztó közötti szerződéses egyensúly emiatt a fogyasztók kárára. Lehóczki Balázs felidézte, hogy az uniós fogyasztóvé¬delmi irányelv szerint a fogyasztói szerződés feltételei akkor tisztességtelenek, ha a felek jogaiban és kötelezettségeiben jelentős egyenlőtlenséget idéz elő a fogyasztó kárára.

Korábbi döntések alapján nehezen megjósolható, miként dönt most a bíróság. Az azonban biztos, hogy a magyar Kúria kiemelten figyeli az Európai Bíróság ítéleteit. Ha a testület az adós javára döntene, akkor annak akár több ezer milliárd forintot megmozgató következményei is lehetnek Magyarországon az adósok javára.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium