Előfizetői tartalom

Orbán és Matolcsy őrködik már a hiteleink felett is

Portfolio
Kik finanszírozzák a magyar cégeket? Hát a bankok - vágnánk rá kapásból. Csakhogy ez jórészt nem igaz: a tartozások nagy része egy másik (külföldi vagy belföldi) vállalat felé áll fenn. Az a hitel pedig, amit ténylegesen a bankok folyósítanak a cégeknek, egyre nagyobb részt az MNB-től vagy egy másik állami szereplőtől származik. 10 érdekes ábrán mutatjuk be a vállalati hitelpiac egyre látványosabb átalakulását.

Kezdjük egy olyan számmal, amely inkább csak első látásra mutatja a lényeget: a magyar cégek a legfrissebb, áprilisi adatok szerint 6354 milliárd forinttal tartoznak a bankjaiknak. Ez 4%-kal alacsonyabb szám az egy évvel korábbinál, és 27%-kal marad el a 2009. márciusi csúcstól. Reálértéken csaknem felére esett a vállalati bankhitelek állománya a válság elejéhez képest...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés