Előfizetői tartalom

Történelmi lehetőség: újrakezdhetik a bajba került hitelesek!

Portfolio
A rendezett hiteltörlesztés újrakezdésének lehetőségét adta meg az elszámolás számos devizahitelesnek. Az elszámolási összeg ugyanis náluk először is a hátralékot csökkentette, és csak ezután jött maga a tőketartozás. Ennek köszönhetően sokan ismét a késedelem nélküli hitelkategóriába kerültek át, technikai módon javítva ezzel a banki statisztikákat. A nem teljesítő lakossági hitelek aránya így 19,3%-ról 14,5%-ra csökkent a magyar bankszektorban március végére. További csökkenés következett be a követeléskezelőknél, akiktől külön kérniük kell az adósoknak a pénzügyi elszámolást. Őszre derülhet ki, ténylegesen javították-e az elszámolások a fizetőképességet, és ekkor indul el a bajban lévők egy részét megsegíteni hivatott magáncsőd is.

Az MNB pénteken közzétett statisztikái szerint a lakossági hitelek 14,5%-a számított március végén nem teljesítőnek, vagyis 90 napon túli késedelemben lévőnek. Tartozásuk összesen 852 milliárd forint a lakosság 5873 milliárdos teljes banki hiteltartozásából.Mind a 14,5%-os arány, mind a 852 milliárd forintos nem teljesítő tartozás 2011 óta nem látott "alacsony" szintet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés