Velünk maradnak a nulla közeli kamatok, csúcson a vállalati hitelezés

2017. október 13. 12:11    
nyomtatás
 
2020-ig biztosan fennmarad a jelenlegi alapkamat, és 2019 elejéig a nulla közeli 3 havi BUBOR is - mondta a Nagy Márton MNB-alelnök a Figyelő TOP200 konferenciáján. Zolnai György, a Raiffeisen vezérigazgatója szerint a vállalati hitelpiac már a ciklus tetején jár, így nem kívánnak még nagyobb kockázatokat vállalni itt. Balog Ádám, az MKB vezérigazgatója a vállalatok tőkeerejének növelését és a digitalizációt is nagy kihívásnak nevezte.

Kereskedés Raiffeisen-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

2020-ig biztosan fennmarad a jelenlegi 0,9%-os alapkamat, akár továbbra is. A 3 havi BUBOR jelenleg 3 bázisponton áll, ez 2019 elejéig fenn tud maradni. A reálkamatok a következő 7 évben negatívak maradhatnak - mondta Nagy Márton MNB-alelnök. Fontosnak nevezte, hogy a hozamgörbe meredeksége csökkenjen, a fix kamatozású hitelek egyre olcsóbbak legyenek. Míg más országokban 80% fölött van a fix kamatozású hitelek aránya, nálunk ez 40% alatti. Nálunk is a 80% feletti arány lenne kívánatos. A bankrendszer az elmúlt években prociklikusan viselkedett, a semleges pozíció a jó azonban, amihez közel vagyunk.

Nem valósultak meg a vállalati hitelekkel kapcsolatos félelmek a Növekedési Hitelprogram kivezetésével kapcsolatban, akár 10%-os hitelállomány-növekedés is jöhet idén - mondta Zolnai György, a Raiffeisen vezérigazgatója. Az ügyfelek nagyon hozzászoktak az alacsony, akár 1-1,5%-os marzshoz. Zolnai szerint a vállalati hitelezésben immár a ciklus teteje közelében járunk, a verseny nagyon erős. Ha a Raiffeisen itt szeretne működni 10 év múlva is, márpedig igen, akkor nem nekünk kell mostantól a legjobban nőni a vállalati hitelpiacon - fogalmazott Zolnai.

Az MKB Bank továbbra is elsősorban vállalati bankként működik, itt tervez igazán nagy bővülést, de a lakosság esetében is növelni igyekszik az aktivitását. A vállalati oldalon nagyon erős a verseny, de még mindig sok olyan projekt van, ahol hiányzik a megfelelő tőke, itt szükség van fejlődésre a vállalkozásoknál - mondta Balog Ádám vezérigazgató. Ami a digitalizációt illeti, hatékonyságnövelő tényezőről van szó, az ügyfélhez való eljutás hatékonyságát is növeli. Nem a jövő kérdése, hanem már itt van velünk.

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója előadásában kiemelte az MFB Csoport szerepét abban, hogy a kereskedelmi bankok számára nem vállalható kockázatú hitelekkel és tőkével is ellássa a magyar vállalkozásokat. Emlékeztetett: van már olyan fejlesztési bank a régióban, amelyet az EU-s statisztikák az államháztartás körébe sorolták. Az MFB mindent megtesz azért, hogy kötelezettségei ne terheljék (növeljék) a magyar államadósságot. Ami az uniós forrásokat illeti, a 2014 és 2020 között tervezett mintegy 310 milliárd forintnyi hitel 66%-át pályázták már meg a vállalkozások, a 240+265 milliárd forintnyi kombinált hitel esetében még nagyobb (67%) ez az arány, míg a 180 milliárd forintnyi kockázati tőkének a 2%-ára pályáztak eddig, de ennek nagyobb komplikáltsága miatt ez is rendben van.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium