Három fontos dolog zajlik most Európában, ami 2018-ra is kihat

Árgyelán Ágnes, London
2017. november 14. 12:31    
nyomtatás
 
Fontos konszolidációs lépések kötik le az európai vállalatok figyelmét, a következő 24 hónap is arról szól majd, ki milyen felvásárlásokat vagy fúziókat tud tető alá hozni, hogy nemzetközi szinten is versenyképes maradjon. A Citi EMEA médiaeseményén a banki szakértők kitértek a rekord magas árazásokra, ezek kockázataira, valamint megosztották véleményüket a globális árupiacon látható folyamatokról is.


A délelőtti, vállalati és befektetési banki folyamatokról szóló szekcióban a Citi szakértői három fontos dologra is felhívták a figyelmet, ami jelenleg Európában zajlik:
  • Konszolidáció zajlik Európa szerte, a politikai és gazdasági helyzet is arra készteti a vállalatokat, hogy konszolidálják tevékenységüket ahhoz, hogy nemzetközi szinten is versenyképesek maradjanak. A Citi sok ilyen konszolidációs ügyletben vesz részt és úgy látják, hogy a következő 24 hónapban is több hasonló vállalati sztori lesz.
  • A másik dolog, hogy egyre többen vannak Európában az aktivista befektetők, korábban ilyet nem lehetett látni, maximum az USA-ban.
  • Az EBITDA alapon mért vállalati értékek rekord magason járnak, aminek köze van a jó európai bizalmi indexekhez is, de a szakértők szerint éppen emiatt lehet kockázatos ilyen időkben bevásárolni, mivel az árak az egekben járnak. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy gazdasági értelemben Európa olcsóbb, mint az USA, éppen emiatt befektetési és pénzügyi oldalról Európa sok lehetőséget rejt. Már csak azért is, mivel az európai vállalati értékek alacsonyabbak, mint az amerikaiak.

Az árupiacokkal kapcsolatban az alábbi fontos folyamatokat emelték ki:
  • Az elmúlt években az olaj árának esésével szembeni védekezés kötötte le mindenki figyelmét, de most azt látni, hogy egyre többen próbálnak beszállni az árupiacokba. Ettől függetlenül legalább annyira nagy szerepet kap ezen a piacon a kockázatkezelés, mint a befektetés.
  • A szél- és napenergia, illetve az ezzel kapcsolatos erőforrások legfőképpen az USA-ban és Európában kaptak erőre, ez pedig az eddigi hagyományos energiaforrásokra erős nyomást helyez.
  • Korábban erős korrelációt lehetett megfigyelni a Fed kamatemelései és az olajárak növekedése között, de a legutóbbi kamatemelés már nem hatott úgy az árupiacokra, mint korábban, ettől függetlenül bőven látnak még teret az olajárak emelkedésére, részben a világgazdaság javuló teljesítménye miatt is. Kérdés ugyanakkor, hogyan tud majd a jövőben az OPEC a nem OPEC-országokkal együttműködni és a kitermelést visszafogni a magasabb olajárak miatt.
  • Az árupiaci termékeket a következő években leginkább saját fundamentumai hajtják majd, azt, hogy az olajárak hogyan alakulnak, az olajkitermelő országokban tapasztalható geopolitikai kockázatok mellett legalább annyira befolyásolja az is, hogy a gazdasági ciklus éppen melyik szakaszában vagyunk.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Széchenyi Kártya Program (x)

Másfél évtizede a vállalkozókért 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium