Bank

A magyar milliomosklub életét forgatja fel leginkább a bankokon végigsöprő forradalom

Portfolio
A privátbanki piacon az elmúlt 5 évben folyamatosak voltak a fúziók és felvásárlások, ez viszont a jövőben már nem várható. A kérdés inkább az, hogyan alakítja át az eddigi folyamatokat a fintech előretörése, Parádi-Varga Tamás, az SPB vezérigazgatója szerint a változások alól a privátbanki piac sem lesz kivétel, de a prémium szegmens érzi majd meg leginkább a bőrén. A Portfolio-nak adott interjúban kitér arra is, érdemi veszélyt jelentenek-e a gépek a privátbankárok munkájára, van-e még növekedési potenciál a privátbanki szegmens előtt, valamint arra, hogy milyen jó befektetési lehetőségekre érdemes még idén lecsapni.
Parádi-Varga Tamás, az SPB vezérigazgatója is részt vesz holnap a Portfolio Öngondoskodás 2017 konferenciáján. Még nem késő jelentkezni!



Az elmúlt években folyamatos volt a koncentráció a hazai privátbanki piacon. Mit tapasztalnak, mennyire rendezte ez át a szektort, és számít-e arra, hogy tovább folytatódik a piaci koncentráció?

Ha visszatekintünk a hazai privátbanki piac elmúlt 5 évére, egyértelműen láthatjuk, hogy folyamatosak voltak a felvásárlások és fúziók. Nem gondolom azonban, hogy ez a továbbiakban is így lesz, a piac átlagos növekedése a mostani létszámot már elbírja. Ugyanakkor a hazai private banking szegmens egy érett piac szakaszában van, ami azt jelenti, hogy új belépő jelentős piaci részesedést már nem szerezhet - legalábbis organikus növekedés útján. A magyar piac stabil növekedést produkál évről évre, de a hozzáadott érték dönti el, hogy egy adott szolgáltató organikus úton ezt képes-e meghaladni, vagy sem.

Nagyobb kérdés, hogy mi lesz 5 év múlva, az összes banki területen látható ugyanis a fintech előretörése, és azt gondolom, hogy ez alól a private banking szegmens sem lesz kivétel. Ugyanakkor mindig is azt vallottam, hogy a private banking a bankolás csúcsa: ezen a területen tudja egy bankár leginkább kibontakoztatni a szakmai képességeit, hiszen egyedileg kell megközelítenie minden egyes, jelentős vagyonnal rendelkező ügyfelet.

Ezzel a saját felfogásom szerint meg is válaszoltam a fintech szerepét, például az SPB esetében: mi továbbra is azt valljuk, hogy a private banking területen a legfontosabb érték az ember, a személyes tanácsadás, az egyedi igényekre való maximális fókuszálás. A döntéshozatalt, a javaslattételt, vagy az ügyfelek tájékoztatását persze kell támogatni technológiával, de kizártnak tartom, hogy a technológia nálunk valaha is átveszi a privátbankár szerepét. Az ügyfél és a privátbankár kapcsolata ugyanis a szakmai partnerségen kívül azért egy nagyon erős bizalmi - ha úgy tetszik, emocionális - kötődést is feltételez, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az ügyfél a privátbankár szakmai javaslatát elfogadja.

A privátbanki piac régóta évi 8-10%-kal bővül itthon, a legfrissebb adatok szerint közelít a szektor a 4000 milliárd forintos kezelt vagyonhoz. Mi kellene ahhoz, hogy ez a közel kétszámjegyű bővülés idén és jövőre is folytatódjon?

Az elmúlt évek dinamikáját szemlélve az látható, hogy a privátbanki piaci torta folyamatosan növekszik, aminek több oka is van. Egyrészt a válságokat, illetve az azokat követő periódusokat mindig a vagyonkoncentráció jellemzi, azaz a private banking ügyfelek vagyona ezekben az időszakokban növekszik. A másik ok az, hogy az elmúlt időszakban a Stabilitás Megtakarítási Számla (SMSZ) is - az előzetes várakozásokat meghaladó mértékben - táplálta a növekedést.

És van egy harmadik ok is: 2016-2017-ben a hazai gazdaság is dinamikus növekedést produkál, ez, és a bérkiáramlásból adódó növekedés pedig önmagában is bőven elegendő a private banking szegmens évi 8-10 százalékos bővüléséhez. Amennyiben a hazai gazdaság teljesítménye a jelenlegi szinten marad - és erre számítunk -, akkor a privátbanki piaci torta további növekedése várható. Tehát összességében legalább 6-8 százalékos növekedést prognosztizálunk a következő években is a hazai privátbanki piacon. Az SPB esetében pedig - amely már a közepes méretű intézmények közé sorolható - továbbra is a piaci szintet meghaladó dinamikát várunk. Hangsúlyozandó azonban, hogy az SPB nem érdekelt sem felvásárlásban, sem összeolvadásban, mi az organikus növekedésben hiszünk.

A prémium banki piac számaiból jól látszik, hogy a bankok jelentős erőforrásokat allokálnak ennek az ügyfélszegmensnek a minél nagyobb arányú bevonzására. Ez lesz a jövő a telített privátbanki piac számára? Bevonzani a vagyonos, de a privátbanki szintet még nem elérő ügyfeleket?

Ennek a szegmensnek a definiálása az egyes intézményeknél még javában zajlik: épp folyamatban van a retail szegmenssel szembeni értékajánlati többlet kialakítása, a prémium pozícionálása, az, hogy hogyan különböztetjük meg szolgáltatói oldalról a private és a prémium ügyfeleket. A premium bankingre szerintünk úgy kell tekinteni, mint a private banking előszobájára: a cél az, hogy a prémium ügyfeleket idővel "felneveljük", és 5-10-15 éven belül ők is private banking ügyfelekké váljanak.

Mivel a prémium ügyfelek esetében kisebb vagyonnal gazdálkodunk, a private bankinghez képest eltérő a termékpaletta, a portfóliók összetétele és a kockázatkezelés. A private banking esetében teljesen egyedi portfóliók építése történik, míg egy prémium portfólió jelentős részben befektetési alapokat tartalmaz, hiszen ezekkel sokkal hatékonyabban lehet a kockázatokat porlasztani. A prémium ügyfelek esetében is igaz azonban, hogy a személyes, bizalmi kapcsolat az ügyfél és a bankár között továbbra is megmarad.


A magyar milliomosklub életét forgatja fel leginkább a bankokon végigsöprő forradalom

Az érett szakaszban lévő, nagy piaci átrendeződéseket már nem produkáló private banking szegmenssel ellentétben a prémium banki piac egy jóval frissebb terület, ami növekedési és piaci potenciál, valamint szegmentáció tekintetében is nagyon vonzó. Éppen ezért úgy határoztunk, hogy az SPB is megcélozza a prémium ügyfélkört, ennek indulása épp a napokban történik. Úgy gondoljuk, hogy a független private banking szemlélet meghonosítása után, elérkezett az idő a független premium banking szolgáltatás bevezetésére is, mivel olyan értékajánlati többletet tudunk kínálni, ami képes bevonzani új ügyfeleket. Ezzel a lépéssel a jelenlegi, 1600 körüli ügyfélszámunk terveink szerint 2 éven belül duplázódni fog.

A privátbanki ügyfelek között is egyre nagyobb az igény az online ügyintézésre és a befektetések online nyomon követésére, de ebben még sok hazai szolgáltató lemaradásban van. A digitalizáció terén milyen fejlesztéseket tervez az SPB?

Csak megerősíteni tudom, hogy a kiszolgáló rendszerek területén, így például az előzetes költség-becslések, a kiajánlások, a befektetési javaslatok esetében (a MIFID2-nek való megfelelés miatt is) el fogunk indulni a digitalizáció felé, ám már ma is elektronikusan küldjük ügyfeleinknek például a kivonatokat. Legkésőbb jövőre pedig az online hozam- és portfóliókövetés is megvalósul. A fintech előretörése egyébként a prémium szegmensben jóval látványosabb lesz, mint a private banking esetében.

Hangsúlyoznám azonban, hogy a private banking területen soha nem fogják átvenni a gépek az emberek helyét, nálunk nem lesz robotizált kereskedés vagy tanácsadás. A mi privátbanki ügyfeleink ugyanis igénylik az egyedi bánásmódot, a személyes kapcsolatot a bankárral.

Legutóbbi privátbanki felmérésünk alapján a szolgáltatók a szabályozó környezet változásától és annak kihívásaitól tartanak a legjobban, elsősorban a MiFID 2 januári életbe lépésétől. Hogy látja, három hónappal a bevezetés előtt, felkészült a magyar piac?

Kiemelendő, hogy a jogalkotó szakmai szándéka nem kérdés, sőt, üdvözlendő, ugyanakkor a szabályozás értelmezése még folyamatban van, ezért véleményem szerint minden piaci szereplő lemaradásban van - akár bevallja, akár nem. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a MIFID 1 előtt is volt egy felkészülési időszak, amikor mindenki azon aggódott, hogyan lehet majd azt teljesíteni, ám idővel az is a mindennapi életünk részévé vált. Ugyanebben bízom most is.

A MIFID 2 keretrendszer lehetővé teszi az egyedi üzleti stratégiák megvalósítását, és hitem szerint a jövőben a termékértékesítés helyett sokkal inkább előtérbe kerül majd a független tanácsadás. Érdemes lehet elgondolkozni a befektetési tanácsadás működtetése mellett a portfólió-kezelés elindításán is, hiszen a MIFID2 miatt ez gyorsabb reakcióidőt biztosíthat majd a piacon.

Ha az SPB-t nézzük, akkor mi már eddig is számtalan lépést tettünk a MIFID2-megfelelés érdekében: a független befektetési szolgáltató pozíció (amely semmilyen termék után nem kap viszontszolgáltatást, és nem a saját termékét értékesíti), a független termékválasztás, a szakmai alapon történő tanácsadás és értékpapír-kiajánlás, vagy a tanácsadási folyamat nyomon követése nálunk már hosszú évek óta működik. Teljesen egyértelműen mi a független tanácsadás és a független befektetési szolgáltatás irányába fogunk menni, ami kifejezetten erős hozzáadott-értéket képvisel majd a Mifid2 hatálya alatt.

Mindig nagy favoritként beszélt a vállalati kötvényekről a befektetéseken belül. Mennyire volt kifizetődő ez a stratégia az idei teljesítményeket nézve és milyen más eszközök jelenthetnek még jó befektetési lehetőséget idén?

Valóban, az SPB hagyományosan erős a nemzetközi vállalati kötvények piacán, és mivel globális portfóliókat építünk, külföldön is egyre inkább számon tartanak minket ebben a szegmensben. Az elmúlt időszakban is igen kifizetődő volt ez a stratégia, sikerünket az intézményi oldalon - a Vienna Life Biztosítóval és a Dialóg Alapkezelővel létrejött együttműködéseink keretében - kezelt alapok is visszaigazolták: a Vienna Life SPB Private Vegyes Eszközalap 8,07%-os, míg a SOVEREIGN PB Származtatott Alap 6,41%-os hozamot ért el az elmúlt egy évben.

Természetesen manapság vadászni kell a kockázat-hozam aszimmetriákat, de ez nem újdonság a számunkra. Változást hoz majd azonban, hogy nagy valószínűséggel a jegybanki alapkamatok alját már elértük Európában - szerintem itthon is a mélypontnál tartunk -, Amerikában pedig már a kamatemelés is elindult, így biztos, hogy a vállalati kötvényportfólióink esetében a fix kamatozású kötvények felől a változó kamatozású kötvények irányába fogunk elindulni. Ez azonban nem változtat a lényegen: a nemzetközi vállalati kötvényekben továbbra is bízom, és azt gondolom, hogy ezekkel nagyon jó hozamokat lehet produkálni a jövőben is.

Parádi-Varga Tamás, az SPB vezérigazgatója is részt vesz holnap a Portfolio Öngondoskodás 2017 konferenciáján. Még nem késő jelentkezni!
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
deutsche bank