Leleplezték a gazdagokat, ők rejtegetik a legtöbb pénzt

2017. szeptember 13. 09:11    
nyomtatás
 
Most először jött ki olyan tanulmány, amely arra próbál rávilágítani, hogy nemzeti összehasonlításban mely országokban a legmagasabb az adóelkerülés, tehát mely nemzethez tartoznak azok a gazdagok, akik a legtöbb offshore vagyont rejtegetik. Érdekes adatokra derült fény.


A felmérés szerint a világ összvagyonának egytizede offshore adóparadicsomokban pihen, ha ezt földrajzi megosztásban nézzük, akkor Európában az arány a 15%-ot, míg egyes latin-amerikai országokban a 60%-ot is meghaladja. Ha az offshore vagyont az egyes országok GDP-jéhez viszonyítjuk, akkor az Egyesült Arab Emírségek, Venezuela, Szaúd-Arábia, Oroszország és Argentína vezeti a listát, de a németeknek, a briteknek és a franciáknak is átlag feletti arány jön ki. Az elemzés egyik készítője szerint azokban az országokban magasabb az offshore vagyon GDP-hez viszonyított aránya, amelyeknél jellemző a politikai és gazdasági bizonytalanság, a nemzeti erőforrások megléte és nem utolsó sorban Svájchoz is közel vannak földrajzilag.

Leleplezték a gazdagokat, ők rejtegetik a legtöbb pénzt


Az elemzés készítői arra a problémára is felhívják a figyelmet, hogy mennyire félrevezető lehet, ha a gazdaság vagy az egyes társadalmi rétegek közötti egyenlőtlenségeket az adófizetés alapján mérik. Miután egyértelműen jelen van az adóelkerülés a világban, csak az adózási adatok alapján becsült vagyon nagyon alullőheti a tényleges vagyonkoncentrációt. Az offshore vagyontartás már csak azért is növeli a jövedelmi különbségeket, mivel az adóelkerülés a gazdagabb háztartásokra jellemző: a briteknél, a spanyoloknál és a franciáknál a leggazdagabb 0,01%-ba tartozó háztartásoknál a vagyon 30-40%-a offshore vagyon. A leggazdagabb oroszoknál ugyanez az arány már a 60%-ot is eléri.

Leleplezték a gazdagokat, ők rejtegetik a legtöbb pénzt


Az elemzés kitér arra is, hogy Hongkong is egyre népszerűbb a külföldről jövő pénzek körében, valószínűsíthetően azért, mivel a szupergazdag kínaiak száma is egyre nő, így egyre nagyobb az igény az olyan jellegű adóparadicsomok iránt, int amilyen Svájc.

(Bloomberg, Zucman et al.)

Címlapkép: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium