Tízmilliárdokat talicskáznak haza a magyar gazdagok

2016. február 10. 05:50    
nyomtatás
 
Tavaly év végére már 3500 milliárd forint fölé emelkedett a hazai privátbankoknál kezelt vagyon, ami több mint 14%-os növekedés a 2014-es adatokhoz képest. A jövőre vonatkozóan is optimisták a szolgáltatók, többségük 1-3 éves időtávon is 8-12% közötti vagyonnövekedést vár házon belül, bár a piac egészére nézve már visszafogottabb számokat jósolnak. A saját vagyon növekedése mellett az offshore pénzek hazatérésében is bizakodóak a pivátbankok, szerintük idén is megismétlődhet a tavalyi rekord a milliárdok hazahozatalában.


A féléves gyakoriságú Portfolio Privátbanki Felmérést 2006 vége óta rendszeresen elkészítjük. A februári felmérésünkben 14 különböző privátbanki szolgáltató vett részt, a szektor legnagyobb szereplőit sikerült elérnünk. A válaszadók által nyilvántartott vagyon 2015. december végén 3517 milliárd forint volt, ami gyakorlatilag teljes piaci lefedettséget jelentett.

3500 milliárd feletti kezelt vagyon


Új lendületet vett a privátbanki vagyon növekedése, mellyel 2015-ben is pozitív számokkal zárták az évet a hazai szolgáltatók. A kezelt vagyon december végével meghaladta a 3500 milliárd forintot, ami több mint 14%-os bővülést mutat a 2014-es adatokhoz képest. Az ügyfélszámlák száma is jelentősen bővült, a tavalyi közel 48 ezer számla éves alapon 3,7%-os növekedésnek felel meg.

Tízmilliárdokat talicskáznak haza a magyar gazdagok


(Az ábrán szereplő aggregált értékek a Citigold adatait is tartalmazzák. A Citibank lakossági üzletágának értékesítése már lezárult, azonban a pontos adatok és privátbanki közlés hiányában a Citigold 2014. június végi adatai kerültek feltüntetésre.)

A felmérésben résztvevő szolgáltatók közül a tavalyi második félévben egyedül az SPB belépési limitje emelkedett a korábbi 25 millióról 40 millió forintra (az első félévben az Erste pirvátbankja emelt 50-ről 70 millióra), a legmagasabb belépési korlát pedig továbbra is a Bank Gutmann-nál van 300 millió forinttal. A második helyért három szolgáltató is versenyez, az UniCredit, az MKB és a K&H is 100 milliós belépési limittel rendelkezik, a legalacsonyabb pedig a Budapest Private Banking 25 milliós összeghatára. Az átlagos, egy ügyfélszámlára eső vagyon mértéke 2015 első félévéhez képest is nőtt, az akkori 71 millió forintról december végére 74 millió forintra.

Tízmilliárdokat talicskáznak haza a magyar gazdagok


A privátbanki szolgáltatóknál vezetett ügyfélszámlák száma féléves és éves alapon is emelkedni tudott, a Citigold adataitól eltekintve tavaly év végén az ügyfélszámlák már meghaladták a 38 600-at is, ami éves szinten 4,6%-os, féléves szinten pedig közel 3%-os emelkedés. Ügyfélszámlák száma szerint rangsorolva a legtöbbel tavaly is az OTP Private Banking rendelkezett, ezt követte a Budapest Bank és a CIB privátbankja.

Az ügyfélszámlák éves változását nézve a legnagyobb növekedést a Bank Gutmann érte el, ahol 2014-hez képest közel 50%-kal emelkedett számlaszám (igaz, a többiekénél jóval alacsonyabb bázisról indulva), emellett a Concorde Értékpapír és a K&H privátbankja is 10% feletti éves növekedést könyvelhetett el. A legnagyobb visszaesés a Generali ügyfélszámláinál volt közel 15%-kal, de majdnem 10%-kal esett vissza a Budapest Private Banking ügyfélszámláinak száma is.

Tízmilliárdokat talicskáznak haza a magyar gazdagok
Klikk a képre!


Jelentősen megugrott a privátbanki vagyon


Míg 2014 év végén még a 2900 milliárdot sem érte el a kezelt vagyon, ez a szám 2015-re már meghaladta a 3300 milliárd forintot, ami több mint 15%-os növekedés. Félév alatt 200 milliárdot gyűjtöttek össze a szolgáltatók, közülük is a Generali, a Bank Gutmann és a Concorde Értékpapír volt a legsikeresebb (volumennövelés tekintetében pedig az OTP). Éves alapon is ugyanez a három szolgáltató tudhatja magáénak a legnagyobb mértékű vagyongyarapodást, ráadásul csak kevés olyan szolgáltató volt, amely ne tudta volna 10% felett növelni a kezelt vagyont.

Tízmilliárdokat talicskáznak haza a magyar gazdagok
Klikk a képre!


A legnagyobb szolgáltatók sorrendje mellett a piaci részesedésben sem volt számottevő változás 2015-ben. A tavaly előtti 73%-os piaci részesedést nagyjából 2015-ben is tartani tudták a nagyok a piaci vagyonkoncentrációban. A szolgáltatók közül egy év alatt kis mértékben ugyan, de többen is növelték részesedésüket, a legnagyobb, 32% körüli aránnyal továbbra is az OTP Private Banking rendelkezik.

A lenti arányok persze jelentősen változhatnak, miután kiderült, hogy az Erstéhez került a Citibank lakossági és ezzel együtt a privátbanki üzletága is. Ennek eredményeképp az Erste vagyon alapján a második legnagyobb szolgáltató lehet a piacon az OTP mögött, de a konkrét számokat az Erste korábbi közleménye szerint valószínűleg csak a következő éves privátbanki felmérésünknél ismerjük meg, miután a bank tájékoztatása alapján az ügyfélszámlák átadása 2016 utolsó negyedévénél előbb nem várható. Minden esetre az összeolvadás teret enged majd egy másik szolgáltató megjelenésének a nagyok között, amely a kezelt vagyon nagyságát nézve várhatóan a K&H vagy a Budapest Bank privátbankja lehet, ezzel pedig újabb lendületet kaphat a vagyonkoncentráció.
2015.09.02 10:19 Bejelentették: az Erstéé a Citibank lakossági üzletága

Tízmilliárdokat talicskáznak haza a magyar gazdagok


A privátbanki ügyfelek sem kockáztatnak


A privátbanki szolgáltatók kezelt vagyonát tekintve továbbra is dominálnak a befektetési alapok és a kötvénybefektetések, míg a kockázatosabb eszközök, mint a részvények, csak kisebb részét teszik ki a kezelt vagyonnak. Mondjuk a tavalyi részvénypiaci kilengések után nem csodálkozhatunk az eredményen, bár érdekes, hogy átlagosan az ügyfelek vagyonának 15%-a fekszik készpénzben vagy bankbetétekben.

Tízmilliárdokat talicskáznak haza a magyar gazdagok


Mint kiderült, tavaly jócskán belehúztak a magyarok az offshore pénzek hazahozatalába, a 2015-ös 52 milliárd forint Stabilitás Megtakarítási Számlákon (SMSZ) történő elhelyezése jóval meghaladta a 2014-ben mért adatokat, ráadásul a folyamatot a tavaly életbe lépő kedvező adózási lehetőségek is segítik. Kíváncsiak voltuk tehát arra, hogy a válaszadók az offshore pénzek mekkora mértékű hazatérésére számítanak egyéves időtávon. A szolgáltatók döntő többsége (60% felett) szerint éves időtávon 10-50 milliárd forint között lehet a hazatérő pénzmennyiség, ráadásul többen voltak azok, akik 50 milliárd feletti offshore pénzek hazahozatalára számítanak, mint azok, akik szerint a 10 milliárdot sem éri el az összeg.
2016.02.03 09:03 Belehúztak a magyarok az offshore pénzek hazamentésébe

Tízmilliárdokat talicskáznak haza a magyar gazdagok


8-12%-os növekedést várnak a szolgáltatók


A felmérésben résztvevő szolgáltatók többsége pozitívnak látja a következő egy évet vagyonnövekedés szempontjából, a válaszadók közel 36%-a szerint 8-12%-ot is gyarapodhat a saját vagyonuk, de sokan voltak azok is, akik még ennél is magasabb vagyonnövekedéssel kalkulálnak. A piac egészének növekedésével kapcsolatban már visszafogottabb számokat láthatunk, ebben az esetben már majdnem 60% gondolja út, 4-8% lehet a piaci vagyon növekedése a következő egy évben.

Tízmilliárdokat talicskáznak haza a magyar gazdagok


Három éves időtávon is azok vannak többségben, akik 8-12%-os növekedést várnak a saját kezelt vagyontól, itt ugyanakkor már nagyobb a visszafogottabb, 4-8% közötti vagyonbővülésre számítók aránya is. A teljes piaci vagyonnal kapcsolatos várakozások az előzőnél is koncentráltabbak: a szolgáltatók közel 86% szerint 4-8% közötti piaci bővülés lehet a következő három évben.

Tízmilliárdokat talicskáznak haza a magyar gazdagok


A szabályozói és piaci környezet okozhatja a legnagyobb fejtörést


Tavaly félév óta sem változott a szolgáltatók megítélése abban, hogy a legnagyobb kockázatot jelenleg is a szabályozói és piaci környezet jelenti a privátbanki szektor számára. Fél évvel ezelőtt ugyanakkor majdnem olyan nagy kockázatnak ítélték meg a válaszadók az ügyfélbizalmat is, ami a mostani felmérésben a harmadik helyre csúszott vissza. Helyette a pénz- és tőkepiaci környezet hordozhat nagyobb kockázatokat, a félelem ráadásul nem alaptalan, a tavalyi hektikus piaci mozgások úgy tűnik, idén is kitartanak.

Kevésbé félnek ugyanakkor a szolgáltatók az új szereplők megjelenésétől a piacon és ezzel együtt a piaci verseny fokozódásától, miközben a magyar gazdaság általános helyzete vagy a hazai gazdaságpolitika már nagyobb kockázatokat rejthet.

Tízmilliárdokat talicskáznak haza a magyar gazdagok

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium