Bank

Brókerbotrányok, kivonulások? Megszólal a privátbank

Portfolio
Mondhatni nagy port kavart a Portfolio legutóbbi cikke, amelyben arról számoltunk be, hogy a megkérdezett privátbanki szolgáltatók szerint több piaci szereplő is külföldre viheti az operációját, miután a brókerbotrányok jelentős többletterheket akasztanak a Beva-tagok nyakába. Többek között ezzel a témával kapcsolatban adott interjút a Portfolio-nak Parádi-Varga Tamás, az SPB vezérigazgatója.
Miért döntöttek úgy, hogy egy külföldi lábat is kiépítenek? Mi vezetett idáig?

Először is fontos leszögezni, hogy a külföldi terjeszkedés ötlete nem új keletű. Ha visszatekintünk - akár a Portfolio által készített cikkekre is - látszik, hogy már 2 éve foglalkozunk ezzel a kérdéssel. Kiváltó oka rendkívül egyszerű. 2011 elején jelentős vagyonok áramlottak ki a hazai bankszektorból - egy pánikhullám következtében. A nézetek már akkor is megoszlottak, hogy ezek a vagyonok visszatérnek-e vagy tartósan külföldön maradnak.

Álláspontunk akkor is az volt, hogy a vagyonok jelentős része külföldön marad mindaddig, amíg a bizonytalan jogi környezet nem változik jelentősen. Ezen csak részben változtattak az amnesztiát biztosító jogi megoldások. Az elmúlt időszak eseményei szerintem alátámasztották álláspontunkat.

A megoldás tehát az,- ha a vagyonok nem jönnek haza - hogy mi megyünk utánuk. Ezt célozta eredetileg a külföldi terjeszkedés gondolata. Megvan külföldön a magyar ajkú ügyfélkör, mely igényli a minőségi szolgáltatást, és ha megteheti, szívesebben választ ismerős szolgáltatót, mint újat.

Brókerbotrányok, kivonulások? Megszólal a privátbank
Ez persze nem jelenti a hazai működés feladását, sőt éppen ellenkezőleg. A több lábon állás erősíti mindkét tevékenységet a keresztértékesítésen keresztül. Aki itthon ügyfelünk, az teljesen nyilvánvalóan külföldön is szívesebben dolgozik velünk és fordítva. Az utóbbi időben történtek ezen legfeljebb csak annyiban módosítanak, hogy a külföldi terjeszkedés felértékelődött, ezért egyértelmű prioritást élvez.

És hogyan látja a hazai növekedés lehetőségeit?

Itthon egyértelműen a konszolidáció, a felvásárlások, összeolvadások időszaka következhet. Hagyományosan konzervatív megközelítésünk miatt nem vagyunk érdekeltek kisebb társaságok (vagy ügyfélállományok) felvásárlásában. Egyrészt mert tevékenységi körük az SPB-nél kockázatosabb termékekre is kiterjed, másrészt - ahogyan azt korábbi interjúkban is kifejtettem - nem hiszek PB ügyfélállományok adásvételében.

Ha a másik oldalról kellene megfogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy alapvetően az organikus fejlődés híve vagyok. Ezzel - úgy gondolom - a nagyobb társaságokkal való összeolvadás kérdéskörét is tisztába tudjuk tenni. Eltérő szervezeti kultúrák és stratégiák találkozása nem feltétlenül sikeres. Éppen ezért az SPB semmilyen oldalról nem érdekelt a piaci fúziókban való részvételben.

Ha a hazai, organikus növekedés lehetőségeit vizsgáljuk, akkor azt kell mondanunk, hogy az elmúlt időszak fejleményei nem támogatják a dinamikus növekedést a befektetési szolgáltatók oldalán. Pontosan emiatt értékelődik fel a külföldi terjeszkedés.

Milyen visszhangja volt ennek az ügyfelek és más piaci szereplők körében?

Ügyfeleink gyakran kérdezik, hogy hol tartunk, mikor kezdi meg működését a külföldi vállalat. Egy határon átnyúló szolgáltatás vagy egy fióktelep elindítása - az Uniós keretrendszer alapján - egyáltalán nem lehet nehéz. A helyzet azonban az, hogy egy külföldi láb felállítása nem is olyan egyszerű. Rengeteg dolgot kell tisztázni ahhoz, hogy a megfelelő helyszínt és a megfelelő működési struktúrát képesek legyünk kialakítani. Induljunk a gyökerektől: mi motivál embereket, hogy az itteni bankokban lévő megtakarításaikat külföldre vigyék? Véleményem szerint a rendkívül gyorsan változó jogalkotásból eredő bizonytalanság érzése az egyik kiváltó ok.

Ennek kezelésére megfelelő alapot nyújt egy határon átnyúló szolgáltatás vagy egy fióktelep? Természetesen nem, hiszen az ügyfél nem a szolgáltatóban kételkedik, hanem a jogrendben, amelynek talaján a szolgáltató áll. Ahhoz hogy ezeket az ügyfeleket megnyerjük, külföldi vállalatot kell létrehozni. Természetesen az sem mellékes, hogy mely uniós tagországok jöhetnek szóba. Alapelvárás a stabil jogi környezet, a stabil kiszámítható adózás, a magas pénzügyi kultúra, a nemzetközi pénzügyi rendszerbe való integrálódás magas foka - és még sorolhatnám. Elég sok időt és erőforrást áldoztunk arra, hogy ezeket feltérképezzük.

Azt hogy ezt versenytársaink és más piaci szereplők hogyan ítélik meg, tőlük kellene megkérdezni. Számomra meglepő, hogy a legutóbbi cikk mekkora port kavart. Nem áll szándékunkban kivonulni a hazai piacról, pusztán külföldi terjeszkedésben IS gondolkodunk. A jövő tehát nem vagy-vagy, hanem is. Ehhez minden adottságunk megvan.

Van már olyan ügyfél, aki komolyan érdeklődik a külföldi termékek/szolgáltatások iránt?

Természetesen. Már a külföldi terjeszkedés gondolatának felmerülése is ehhez kapcsolódik. Ebből a szempontból tipikusan követő magatartást tanúsítunk.

Szabályozói oldalról volt már visszajelzés az ügyben?

Ha visszatekintünk az elmúlt fél év történéseire, eléggé turbulens időszakon vagyunk túl. A befektetési szolgáltatói szektorral szembeni bizalom helyreállítása teljesen egyértelműen közös érdek mind felügyeleti mind pedig szolgáltatói oldalról. Az információ kérés - információ szolgáltatás sokkal gyakoribb és mélyebb, mint korábban.

A törvényalkotáshoz kapcsolódó politikai csatározások, nyilatkozat háborúk időszaka talán a végéhez közeledik. Őszintén bízom abban, hogy szakmai vitákban születik meg a szektor végleges újraszabályozása, az eddigi szabályok szigorítása. Ebben a folyamatban a Felügyelet egy nagyon fontos szakmai egyeztető partner.

A mi törekvésünk egyértelműen az, hogy a hazai független szolgáltatók ne kerüljenek hátrányos helyzetbe a hazai bankokkal illetve a Magyarországon fióktelepként működő külföldi pénzügyi szolgáltatókkal szemben. Ez sem igazságos, sem patrióta szemléletet nem képviselne.
Ebbéli felfogásunkban - azt gondolom - hogy érdekeink és törekvéseink teljesen egybeesnek a felügyeleti érdekekkel és törekvésekkel.
Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
jüan, renminbi, jüankötvény, kínai gazdaság,