Bank

Így kényeztetik Magyarország milliomosait a bankok

Kettészakadt a magyar bankszektor: egy részük a tömeges bankolásra és ezzel együtt a prémium szegmens kiszolgálására, mások viszont kifejezetten ez utóbbi szegmensre helyezik a fókuszt, az alacsony hozamkörnyezet okozta kisebb kamatmarzs miatt pedig még inkább rá vannak szorulva a bankok a vagyonosabb ügyfélrétegekre. A Portfolio által első ízben elvégzett Prémium Banki Felmérésből kiderül, hogy egyes szolgáltatóknál már havi 200 ezer forintos számlajóváírással is prémium ügyféllé lehet válni, és ha befektetésekről van szó, akkor egy prémium ügyfél az átlagos magyar megtakarítóhoz képest hajlandó magasabb kockázatot is vállalni.

1 2

A magyar vagyonos ügyfelek megtakarítási szokásairól is szó esik majd az október 27-én megrendezésre kerülő Portfolio Öngondoskodás 2016 konferencián. Regisztráljon Ön is!



A Portfolio legújabb, a prémium banki piacra kiterjedő, féléves gyakoriságú felmérésének célja, hogy a hazai nagybankokat és prémium szolgáltatókat megszólaltatva bemutassa az egyik legdinamikusabb növekedést mutató lakossági szegmens fontosabb jellemzőit. Az idei féléves felmérésünkben szinte minden hazai prémium szolgáltató képviseltette magát, voltak azonban olyan bankok, amelyek az ügyfélszámlák számáról és a kezelt vagyonról egyelőre nem kívántak adatot közölni.
Kik a prémium ügyfelek?.
Egy kivétellel minden, a Portfolio által megkérdezett szolgáltató a nála elhelyezett megtakarítást és/vagy a havi jövedelem-jóváírást veszi alapul a prémium kiszolgálásnál, egyedül az FHB-nál van hitelállomány alapján történő besorolás is.

A szolgáltatók adatközlése alapján 2-20 millió forintos megtakarítás vagy havi szinten 200-1000 ezer forintos jóváírás kell ahhoz, hogy valaki prémium ügyfél legyen.

A prémium szegmenst tehát az átlagosnál nagyobb megtakarítással rendelkező ügyfelek alkotják, sok esetben az alsó szinten meghatározott limit nem áll messze egyes bankok privátbanki ügyfeleiknek felállított belépési limitjétől sem, igaz, a privátbankoknál jellemzőbb az 50 millió vagy a feletti küszöbérték meghatározása. Mivel a feltételek többnyire vagylagosak, ezért a másik lábon, a havi jövedelemjóváírásra vonatkozó feltételeket teljesítve is prémium ügyféllé lehet válni.

Vannak olyan szolgáltatók, mint az OTP, a K&H vagy a Raiffeisen, amelyek a prémium ügyfelek jobb elkülönítése érdekében további szegmentációt alkalmaznak, például a K&H és az OTP életkor szerinti megkülönböztetést alkalmaz a prémium ügyfeleik elkülönítésére.

Így kényeztetik Magyarország milliomosait a bankok

Egyáltalán miért jó prémium ügyfélnek lenni? A prémium ügyfelek az átlagos lakossági kiszolgálásnál kiterjedtebb, több kényelmi funkciót is magába foglaló szolgáltatás előnyeit élvezhetik. Ilyen például a soronkívüliség, diszkrét kiszolgálás, kedvezményes számlavezetés, személyes tanácsadó, díjmentes készpénzfelvétel vagy átutalások, exkluzív befektetési termékek, kedvezményes árazás, vagyonkezelési tanácsadás, ügyfélrendezvények, kedvezményes hitel - és biztosítási konstrukciók. Emellett sok szolgáltatónál a prémium ügyfelek dedikáltan, csak számukra kialakított befektetési alapok, TBSZ-konstrukciók vagy biztosítási termékek közül is választhatnak.

Nagy potenciál van a prémium ügyfelekben

A világpiacon uralkodó alacsony hozamkörnyezet jelentős nyomást helyez a bankok profitszámaira, részben a kamatmarzsok csökkenése miatt egyre több bank próbál magasabb jövedelmezőséget elérni úgy, hogy a vagyonosabb ügyfélréteg felé fordul. Itthon már több bank is egyértelműen a prémium és privát szegmensre koncentrál, a felmérésben részt vevő szolgáltatók által kezelt vagyon alapján a prémium szegmens kezelt vagyona meghaladja a 2500 milliárd forintot, az ügyfélszámlák száma pedig a 150 ezret. Mostani felmérésünkben az UniCredit, a CIB és az MKB sem adott meg kezelt vagyonra és ügyfélszámlára vonatkozó adatokat, de az ismert kezelt vagyon adat alapján is jelentős piaci szegmenst képviselnek a prémium ügyfelek.

Így kényeztetik Magyarország milliomosait a bankok


Így kényeztetik Magyarország milliomosait a bankok

A vidéki vagyonos ügyfelek dominálnak

Láthatóan nagy a vidéki ügyfelek szerepe a prémium szegmensben, a megkérdezett szolgáltatók adatközlése szerint a prémium ügyfeleik átlagosan 58%-a vidéki, és 42%-a fővárosi, ez alapján jócskán felül van reprezentálva a főváros. Ezek az arányok egyes szolgáltatóknál 60-70%-ban is eltolódnak a vidéki ügyfelek javára. Ami érdekesebb, hogy van olyan szolgáltató is a piacon, ahol a fővárosiak aránya magasabb, mint a vidéki ügyfeleké.

Így kényeztetik Magyarország milliomosait a bankok
A fentiek alapján nem meglepő, hogy a prémium ügyfelek kiszolgálásában nagy szerep jut a bankok vidéki fiókhálózatainak is. A prémium banki ügyfélkiszolgálást is nyújtó vidéki bankfiókok aránya 63% a vidéki bankfiókokon belül, míg ugyanez az arány a fővárosi fiókoknál 75%, arányaiban tehát nincs nagy különbség. A felmérésben résztvevő bankok összesen 1092 bankfiókkal rendelkeznek, ezeknek mintegy fele, 509 tud prémium banki szolgáltatásokat is nyújtani.

Kérdés persze, hogy a bankok hogyan alkalmazkodnak majd a már most is zajló digitalizációs folyamatokhoz. A privátbanki ügyfeleknél ez egy könnyebb átmenetet jelenthet, ott sok esetben maguk az ügyfelek is igénylik a digitális kapcsolattartást, azonban a prémium és egyéb lakossági ügyfelek kiszolgálásában még mindig meghatározó szerep jut a bankfiókoknak, amelyeknek létjogosultságát éppen a digitalizálódó világ kérdőjelezi meg.

Így kényeztetik Magyarország milliomosait a bankok

Sok prémium ügyfél csak parkoltatja a pénzét

A szektorszintű adatok alapján a prémium banki ügyfelek a magyar lakossághoz képest kockáztakedvelőbbek, ha befektetésekről van szó. Míg a magyar háztartások az MNB június végére vonatkozó adatai szerint megtakarításaiknak mintegy 46%-át bankbetétekben tartják, addig a prémium szegmensnél ugyanez az arány 26%-ot tesz ki, a befektetési alapok 53%-os részesedése a vagyonból pedig jóval meghaladja a magyar lakosság 25%-os értékét.

Így kényeztetik Magyarország milliomosait a bankok
Ez a cikk folytatódik
1 2
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
UniCredit 1