FONTOS Okosban oldja meg a kormány a legnagyobb 2024-es problémáját
Bank

Quaestornyi pénzt szedett össze fél év alatt egy maroknyi magyar

2015 első félévében a privátbankok által kezelt vagyon több mint 200 milliárd forinttal nőtt, bár az ügyfélszámlák száma kissé visszaesett december végéhez képest. Úgy tűnik, a brókerpiaci események és a hullámvasút-szerű piaci kereskedések sem vették el a privátbanki szolgáltatók optimizmusát, a többség a következő egy évre is 8-12%-os vagyonbővülésre számít saját állományában. Idén banki és nem banki hátterű szolgáltatóknál is találkozhattunk belépési limitemeléssel, emellett érdekes piaci átrendeződésnek nézhetünk elébe, miután kiderült, hogy az Erste veszi át a Citibank privátbanki portfólióját.
A féléves gyakoriságú Portfolio Privátbanki Felmérést 2006 vége óta rendszeresen elkészítjük. Az augusztusi-szeptemberi felmérésünkben 14 különböző privátbanki szolgáltató vett részt, a szektor legnagyobb szereplőit sikerült elérnünk. A válaszadók által nyilvántartott vagyon 2015. június végén 3284 milliárd forint volt, ami gyakorlatilag teljes piaci lefedettséget jelentett.

Nőtt a kezelt vagyon, csökkentek az ügyfélszámlák

A kezelt vagyon egyelőre töretlen növekedést mutat a hazai privátbanki szolgáltatóknál. 2015 első félévében a privátbankoknál kezelt vagyon elérte a 3284 milliárd forintot, ami a 2014 év végi adatokhoz képest 6,53%-os bővülésnek felel meg. Az ügyfélszámlák azonban nem követték a vagyonnál látható bővülést, az első félévben kisebb visszaesést lehetett tapasztalni az előző féléves értékekhez képest.

Quaestornyi pénzt szedett össze fél év alatt egy maroknyi magyar
(Az ábrán szereplő aggregált értékek a Citigold adatait is tartalmazzák. A Citibank lakossági üzletágának értékesítése már lezárult, azonban a pontos adatok és privátbanki közlés hiányában a Citigold 2014. június végi adatai kerültek feltüntetésre.)

A felmérésben résztvevő privátbanki szolgáltatók közül egyedül az Erste privátbankja emelte belépési limitjét az előző félévi 50 millió forintról 70 millió forintra az első félévben. Emellett úgy tudjuk, hogy az SPB is magasabb limittel dolgozik július 1-től, a táblázatban szereplő 25 millió forint helyett 40 millió forint lett a privátbanki ügyfeleknek felállított alsó limit. A legnagyobb belépési limittel a Bank Gutmann rendelkezik, mögötte holtversenyben pedig az UniCredit, az MKB és a K&H vezeti sort. Változást hozott az egy ügyfélszámlára eső vagyon is, 2014 év végén az átlagos 67 millió forintról 2015 első hat hónapjában 72 millió forintra emelkedett az egy ügyfélszámlán tartott átlagvagyon.

Quaestornyi pénzt szedett össze fél év alatt egy maroknyi magyar
Bár éves alapon kissé nőtt a privátbanki szolgáltatóknál lévő ügyfélszámlák száma, féléves időtávon már kisebb visszaesést könyveltek el. 2014 év végéhez képest a legnagyobb növekedést a Bank Gutmann könyvelhette el, ahol több mint 16%-os ügyfélszámla-bővülést lehetett látni, emellett még a Generali 9,4%-os érétke emelkedik ki a sorból. Meglehetősen csökkent ugyanakkor a Budapest Bank privátbanki ügyfélszámlájának állománya, fél év alatt 12,4%-os mínuszt könyvelhetett el a banki hátterű szolgáltató.

Ha féléves alapon nem is, éves összevetésben már jobban kirajzolódik a banki hátterű és független szolgáltatók közötti különbség: ügyfélszámlák tekintetében a legnagyobb éves növekedést egyértelműen az alternatív szolgáltatók könyvelhették el (igaz, alacsonyabb bázisról indulva), bár azért banki oldalon is volt egy-két kivétel.

Quaestornyi pénzt szedett össze fél év alatt egy maroknyi magyar

Egyre több pénzt kezelnek a privátbankok

Ahogy korábban már utaltunk rá, a hazai privátbanki szolgáltatók 7,4%-kal növelni tudták a kezelt vagyon mértékét az első félévben, éves alapon pedig már 10% feletti emelkedésről beszélhetünk. Érdekes ugyanakkor, hogy az ügyfélszámláknál leírtakkal ellentétben a kezelt vagyonnál féléves és éves alapon sem lehet egyértelmű győztest hirdetni a banki és nem banki hátterű szolgáltatók vagyonfelhalmozásában, az első féléves adatok szerint azonban a felmérésben részt vevő privátbanki szolgáltatók vagyona meghaladta a 3 milliárd forintot.

Quaestornyi pénzt szedett össze fél év alatt egy maroknyi magyar
A legnagyobb privátbanki szolgáltatók sorrendje most sem változott, azonban a jövőre nézve fontos változást hozhat, hogy a Citigold ügyfélállománya az Erste Privátbankhoz kerül, mellyel az OTP után az Erste válhat a magyar piaci második legnagyobb privátbanki szereplőjévé kezelt vagyon és ügyfélszámlák alapján (a Citigold utolsó ismert, 2014. évi féléves adataival kalkulálva). A legnagyobb hazai szereplők megőrizték piaci részesedésüket, 2015 első félévében is a teljes piaci vagyon 73%-át birtokolták.

Quaestornyi pénzt szedett össze fél év alatt egy maroknyi magyar
A kezelt vagyon összetétele alapján kirajzolódik, hogy szektorszinten továbbra is a befektetési alapok és a kötvények uralják a privátbanki ügyfelek portfólióit. Ezt követően a készpénz és bankbetét teszi ki a portfólió 16%-át, ehhez képest például a magasabb kockázatot jelentő részvények csupán 9%-os részt tudtak kiharcolni.

Quaestornyi pénzt szedett össze fél év alatt egy maroknyi magyar

Kifogyhatatlan az optimizmus a szolgáltatóknál

A felmérésben résztvevő privátbanki szolgáltatók meglehetősen pozitívan gondolkodnak a saját kezelt vagyon alakulásáról rövid és középtávon. Az előző félévhez hasonlóan egyéves időtávon a többség most is a 8-12%-os vagyonbővülés mellett tette le a voksát, de a korábbi 38% után most a válaszok 45,4%-a esett ebbe a kategóriába. A piac egészének növekedésére már visszafogottabb becsléseket kaptunk, egyéves időtávon a válaszok döntő hányada a 4-8%-os bővülésre esett.

Quaestornyi pénzt szedett össze fél év alatt egy maroknyi magyar
Az előző félévhez képest javult a szolgáltatók saját vagyonának növekedésével szembeni optimizmusa 3 éves időtávon: míg december végén a válaszok többsége a 4-8%-os kategóriába esett, most a többség (45,4%) inkább 8-12%-os vagyonbővülésre számít. A teljes piac növekedésével kapcsolatos elvárások egyértelműen a 4-8% körüli bővülésnél koncentrálódtak.

Quaestornyi pénzt szedett össze fél év alatt egy maroknyi magyar
Megkérdeztük a privátbankokat arról is, hogy mely tényezőket ítélik a legkockázatosabbnak a hazai privátbanki szektor működésére nézve. A legnagyobb "félelmek" most a szabályozói környezet és az ügyfélbizalom körül összpontosulnak, de egyre fontosabb szerepet ítélnek a pénz- és tőkepiaci környezetnek, valamint a hazai gazdaságpolitikának is a szolgáltatók. Míg a szabályozói és ügyfélbizalmi félelmek emelkedése főként a brókerpiaci eseményekhez kapcsolható, a pénz- és tőkepiaci környezet okozta kockázatok emelkedése az utóbbi hónapok volatilis időszakára utalhat vissza. A lakosság és a vállalatok jövedelmi helyzetének alakulásánál kissé nagyobb hangsúlyt kap idén a magyar gazdaság általános helyzete, érdekes ugyanakkor, hogy az új szereplők megjelenésétől való félelem továbbra is a sor végén kullog, emellett a piaci verseny fokozódásából adódó kockázatokat is hátrébb sorolták a privátbankok.

Quaestornyi pénzt szedett össze fél év alatt egy maroknyi magyar
Az Erste Privátbank első féléves adataiban nem szerepelnek a Citibanktól átvett privátbanki ügyfélvagyonok és számlák. Az OTP és a K&H privátbankok első féléves adataira vonatkozóan csak a vagyonadatokat ismerjük.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
unicredit