szerző

10 félelmetes szuperfegyver, amivel rettegésben tartja Putyin a világot

2017. november 11. 05:23    
nyomtatás
 
Az elmúlt években elképesztő haderőfejlesztésbe kezdett Oroszország; a gyalogság, a harckocsizók, sőt, még a légierő arzenáljának jelentős részét is lecserélték, vagy tervezik lecserélni. Néhány fegyver, fegyverrendszer ezek közül olyan megoldásokat tartalmaz, amit még a NATO is megirigyelhet, már ha egyszer az oroszoknak tényleg sikerül őket rendesen beüzemelni. Összeszedtünk tizet a legmodernebb orosz harci eszközök, fegyverprogramok, fegyverek közül.10.-8.

 1 2 3 következő oldal  >

10. A Ratnyik-program


10 félelmetes szuperfegyver, amivel rettegésben tartja Putyin a világot


Egy orosz katona(vagy katonai egyenruhába öltözött airsoftos / katonaszínész). Felszerelése többnyire még nem tartalmazza a Ratnyik-program vívmányait. Fotó: Shutterstock.

A Ratnyik (harcos) programot Oroszország állítólag 2011-ben (van, aki szerint valójában inkább 2002-ben) indította, célja a gyalogos csapatok felszerelésének modernizálására. Közel hatvan felszerelési elem lecserélését, illetve újak bevezetését tervezik. A kézifegyverek mellett (melyekről később írunk), lecserélik a katonák testpáncélját (ami a terv szerint a katonák testének 90%-át elfedi majd), taktikai mellényét, és sisakját (melyet alkalmassá tesznek hőmonitor és éjjellátó rögzítésére) is.

Számos kommunikációjavító eszközt is kap a gyalogság: a "Sztrelec"-rendszerrel a katonák még videóval is tudnak kommunikálni, a rajparancsnok pedig egy tablet-szerű rendszeren minden katonájának helyzetét látja a térképen, adhat ki parancsokat és fotókat, videókat is küldhet rajta.

Eleinte az elitebb egységek, majd a tengerészgyalogság kapja meg az új felszerelést, az oroszok terv szerint 2020-ra a teljes gyalogságot ellátják a "Ratnyik-felszereléssel."

9. AK-12Az AK-12-es projektet az AK-74-es gépkarabély (és származékainak) felváltására tervezték. Kezdetben a Kalasnyikov-konszern egy nagyon radikális megoldásának, az AK-200-as projektnek szánták ezt a szerepet, de végül, úgy tűnik, az AK-400-ast rendszeresítik majd, ami külső elemeit tekintve inkább hasonlít a most hadrendben lévő AK-74M-ekre, mint az AK-200-as.

Az új AK-12-es állítólag pontosabb, megbízhatóbb, olcsóbb és az orosz hadsereg igényeinek jobban megfelel, mint az eredeti projekt. Emellett az AK-15-össel felváltják az AK-103-ast és a típusnak egy támogató géppuska változata, az RPK-16 is készül majd.

8. Armata


10 félelmetes szuperfegyver, amivel rettegésben tartja Putyin a világot


A T-14-es általános harckocsi. Fotó: Shutterstock

Az "Armata" univerzális harci platformot 2009 óta fejlesztik az oroszok, 2015-ben láthattuk először a moszkvai győzelmi napi parádén. Az elképzelés lényege, hogy egy egységes alvázrendszerre többféle harckocsi típust lehessen felépíteni, jelenleg általános harckocsi, gyalogsági harcjármű, harckocsi-támogató és tüzérségi változatai ismertek. Az Armata-platformra épített harcjárművekkel többek közt a régebbi BMP-típusokat és a T-72-es, T-80-as, T-90-es általános harckocsikat, valamint a 2S19-es önjáró löveget akarják lecserélni.

Az platform általános harckocsi változata, a T-14-es sok mindenben szakít a korábbi, szovjet harckocsi építési elvekkel; már nem a könnyen előállítható, olcsó harckocsik tömegére apelláltak a konstruktőrök. Számos olyan megoldást tartalmaz a dizájn, ami semmilyen más típusnál nem látható a világon: a tornyot a páncéltestből irányítja a lövész, így a lőszertől elszeparálva dolgozik. A tank aktív védelmi rendszere radarok segítségével állítólag képes az ellenséges lövedékek elhárítására, míg az irányított rakéták kilövésére is alkalmas 125 milliméteres löveg állítólag képes arra is, hogy 8 kilométerről átüsse az ellenséges harckocsik páncélját.

Az Armata-platform, bár áttörést jelent az orosz harckocsigyártásban, jelenleg még számos technikai hibával küzd, ami eddig többnyire meggátolta, hogy a típus széles körben hadrendbe álljon Oroszországban.

Ez a cikk folytatódik:

1. 10.-8.
2. 7.-5.
3. 4.-1.
 1 2 3 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Designer (Senior / Junior)
Kiemelt privát banki tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium