2008-ban megjósolta a válságot, most újabb sokkoló véleménnyel állt elő

2017. január 11. 18:28    
nyomtatás
 
A 2014-es mélypont óta tartó dollárerősödés első szakaszán vagyunk még csak túl, a következő három-négy évben további 30%-ot emelkedhet majd a dollár index értéke - véli Raoul Pal egykori hedge fund menedzser. A volt Goldman Sachs-os szakértő szerint, aki most egy saját piaci tanácsadó céget vezet, szinte minden jel a dollár erősödése irányába mutat, úgyhogy ideje betárazni a zöldhasúból.


Donald Trump novemberi megválasztása óta a dollár erősödése lett a devizapiac legnagyobb sztorija: az amerikai fizetőeszköz erejét mérő dollár index két hónap alatt mintegy 5%-ot emelkedett.

2008-ban megjósolta a válságot, most újabb sokkoló véleménnyel állt elő


A dollár index

A dollár index egy 6 elemű, súlyozott devizakosárral szemben mutatja a dollár erejének változását, a mutató fix bázisú, kiindulási alapja 1973 március. Az euró (58%), a jen (14%) és a font (12%) a három legnagyobb súlyú deviza, így a mutató elmozdulását is elsősorban a dollár velük szemben mutatott teljesítménye határozza meg.


A dollár elsöprő erejére egyszerű a magyarázat: a befektetők elkezdték beárazni az elnök gazdasági programját, ami gyorsuló növekedést és inflációt jelenthet az Egyesült Államok számára. Valamit azért nem árt észben tartani: Trump egy kiszámíthatatlan ember, és bár megválasztása után több témában is finomított retorikáján, benne van a pakliban a túlzott optimizmus miatt egy kellemetlen meglepetés.

Emiatt egyre többen aggódnak, hogy a november óta tartó dollárerősödés hamarosan kifulladhat. Raoul Pal, volt Goldman Sachs-os hedge fund menedzser, a The Global Macro Investor piacelemző cég alapítója viszont finoman szólva sem tartozik azok közé, akik a dollár ralijának végét vizionálják. Sőt, épp ellenkezőleg.

Az elkövetkezendő három-négy évben a dollár index további 30%-os emelkedésére számít.


Raoul - aki korábban sikeresen megjósolta a 2008-as válság bekövetkezését - szerint a dollár számára előállt a "tökéletes vihar" helyzet, a dolgok szerencsés együttállása pedig az égbe repítheti az amerikai devizát: közép távon 0,75-ös euró-dollár és 200-as dollár-japán jen árfolyamot sem tart elképzelhetetlennek.

Álláspontját a korábban vártnál agresszívabb Fed kamatemelési ciklussal, a külföldiek masszív dolláradósságával és Donald Trump protekcionista kereskedelempolitikájának lehetőségével magyarázza.

Szinte mindegy, hogy mi lesz az új elnök kereskedelempolitikájának gazdasági következménye, nagyon valószínű, hogy a dollár jelentősen erősödik majd.

- mondta el a szakértő tegnap egy londoni konferencián.

Úgy véli, hogy a történelem is őt igazolja, hiszen az 1970-es évek óta két nagy bikapiaca volt a dollárnak. Az első az 1980-as években, amikor közel 100%-ot erősödött, a második az 1990-es években, amikor mintegy 50%-kal értékelődött fel a főbb devizákkal szemben. Ebben a ciklusban a 2014-es mélypontjához képest jelenleg mindössze 29%-os pluszban tartózkodik a dollár, vagyis a múltbéli példák alapján bőven van még tér felfelé.

A dollár bikapiacok sokáig kitartanak, akár 5-6 évig is. Ugyan előfordulnak benne korrekciók, de azok nem haladják meg a 10%-ot.(Marketwatch)


(Címlapkép forrása: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium