Előfizetői tartalom

Megszorítások nélkül ez jövőre sem fog menni

Portfolio
A június óta bejelentett költségvetési lazító lépések mintegy 440 milliárd forinttal rontanák a 2013-as költségvetés egyenlegét, de a 3,5-4,0% közötti GDP-arányos deficittel az uniós kohéziós pénzeket sodorná veszélybe a kormány, így az MNB szakértői azt feltételezik a ma közzétett inflációs jelentésben, hogy ezt a lazítást a kormány máshol megszorításokkal "visszaveszi". Amennyiben ez valóban így lesz, akkor a jegybanki szakértők szerint a GDP 2,7%-ára lehozható a jövő évi büdzséhiány, ha pedig még a költségvetésbe épített tartalékokat is teljesen eltörli a kormány, akkor a deficit tovább szorítható egészen 2,4%-ra. Az idei évi költségvetési folyamatoknál is nagy szükség lenne a szabad tartalékok teljes törlésére, mert a jegybanki elemzők szerint csak így érhető el a 3% alatti büdzséhiány. Sokat mondó a jegybank szakértőinek azon megállapítása is, hogy a fenntartható költségvetési kiigazításhoz további egyenlegjavító intézkedésekre lesz szükség a jövőben. Az MNB szakértői szerint a világban mutatkozó olaj- és élelmiszerár-sokk a jövő évi inflációt mintegy 0,5%-ponttal emeli meg, ezen felül (1%-ponttal) szintén felfelé hajtják az árakat a kormányzati intézkedések (jövedéki adóemelés). Az MNB úgy látja, hogy az idei 1,4%-os recesszió, illetve a jelenlegi szint körül maradó forintárfolyam mellett idén év végére 77% körülre, majd jövőre 0,7%-os GDP-növekedés mellett 76%-ra faragható le a tavaly év végén 81% körül álló GDP-arányos adósságráta.

A keddi kamatcsökkentéskor az MNB csak a stáb GDP-re, illetve inflációra vonatkozó előrejelzéseit hozta nyilvánosságra, most pedig ezek háttér feltételezései is ismertté váltak, illetve számos egyéb előrejelzés is rendelkezésre áll. Amint az alábbi kis táblázatból látszik: az MNB 3,5%-ról 5,0%-ra emelte a jövő évi átlagos inflációra vonatkozó előrejelzését (a lenti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés