Előfizetői tartalom

80% alá süllyedt az államadósság (3.)

Portfolio
A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2013 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -2,4 százalékát tette ki - jelentette a Magyar Nemzeti Bank. A pénzügyi számlák statisztikából az is kiderül, hogy az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 79,7 százalékát érte el 2013 harmadik negyedévének végén. Az adósságot a harmadik negyedévben a nettó adósságtörlesztés 284 milliárd forinttal csökkentette, míg a forint árfolyamváltozása 123 milliárd forinttal növelte. Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2013 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,2 százalékát érte el.

Az államadósságról Az államadósság félévkor még 81,1%-on állt, vagyis a harmadik negyedévben 1,4%pontos volt a csökkenés. Emögött alapvetően az áll, hogy a devizaadósság esetében a harmadik negyedévben nettó törlesztő volt az állam, hiszen egyáltalán nem bocsátott ki ilyen kötvényt, viszont a lejáratokat rendben fizette, sőt, némi előtörlesztést is végrehajtott...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés