Előfizetői tartalom

A leggazdagabbak annyi adót csalnak el, amennyit el sem tudsz képzelni

Portfolio
Minél gazdagabb valaki, annál meredekebben emelkedik az offshore-számláján rejtegetett vagyon mérete, amivel óriási összeget takarítanak meg adóelkerülésükkel a világ legvagyonosabbjai - állapítja meg a téma egyik neves szakértőjének, Gabriel Zucmannak a héten megjelent tanulmánya. Talán sokak számára evidencia ez a megállapítás, a rendelkezésre álló adatok szűkössége miatt viszont eddig nem nagyon sikerült konkrét számokkal igazolni a jelenséget. Abból kiindulva, hogy a magas adófizetési hajlandósággal jellemezhető Skandináv-országokban is a befizetendő adóik közel harmadát elcsalják a legvagyonosabbak, szinte elképzelhetetlen, hogy mik folyhatnak a háttérben a korruptabb országokban.

Évről évre egyre nagyobb figyelem irányul a vagyonos magánszemélyek (és vállalatok) adóelkerülő magatartására. A téma nem csak az átlagembereket, hanem a politikai döntéshozókat is mind jobban izgatja, akik közül sokan az adóparadicsomok megregulázását sürgetik, meglétük ugyanis csak tovább súlyosbítja a világon egyre nagyobb problémát jelentő jövedelmi egyenlőtlenségeket....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés