Előfizetői tartalom

A németeknek idén sikerül, amiről az Orbán-kormány évek óta csak álmodozik

Portfolio
A német gazdaság nagyon erős lábakon áll annak ellenére, hogy a protekcionista fenyegetések az ország nyitottsága és külkereskedelemtől való függősége miatt fokozott veszélyt jelentenek rá. Hiába néz ki azonban jól Németország jelenlegi helyzete, közép és hosszabb távon az elöregedő társadalom és a gyenge termelékenység-növekedés miatt veszély fenyegeti ezt az aranykort. Az IMF országelemzésében kiemeli, hogy a német kormánynak ki kellene használnia a jelenlegi különleges helyzetet, hogy még időben felkészüljön az országot érintő jövőbeli kihívásokra. A pénz ebben nem lehet akadály, a költségvetési mozgástér ugyanis bőségesen rendelkezésre áll: idén év végére 60%-ra eshet a bruttó államadósság, ami csak az idén több mint 4 százalékpontos esést jelentene. Különösen figyelemre méltó a német adósságleépítés tempója, ha hozzátesszük, hogy 2012-ben még magasabban volt a GDP-arányos adósságuk, mint Magyarországnak, mostanra viszont már 10 százalékponttal alacsonyabban van.

Nagyon megy NémetországnakRég nem volt olyan erős éve a német gazdaságnak, mint tavaly. Az ország GDP-je éves bázison 2,5%-kal bővült, ami 2011 óta a leggyorsabb ütem volt.Az IMF 4-es cikk szerinti országelemzésében kiemeli, hogy a német gazdaság előzetes várakozásukat felülmúló teljesítményt produkált 2017-ben. A pozitív meglepetés a beruházások élénkülése mellett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés