FONTOS Izrael döntött: indul az ellencsapás, Irán szörnyű bosszúval fenyegetőzik
 
Előfizetői tartalom

A GKI szerint tetőzött az infláció októberben

Portfolio
A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az ABN-AMRO Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a május óta ismét emelkedő infláció októberben valószínűleg elérte csúcspontját. A gazdaság - ezen belül különösen az ipar és a külkereskedelem - növekedése idén lényegesen gyorsabb lesz a tavalyinál, de a fejlődés üteme az év utolsó harmadában már lassul. A külkereskedelmi mérleg romlik, ennek hatása már az egyébként kedvezően alakuló fizetési mérlegben is látható. Idén - minden bizonnyal átmenetileg - látványosan javul az államháztartás egyensúlya.

A világgazdasági feltételek - a rendkívül magas kőolajár ellenére - összességében kedvezőek. Az export volumene az első kilenc hónapban 21%-kal, az importé 19%-kal haladta meg a tavalyit. Euróban - a magas kőolajárak okozta cserearány-romlás következtében a behozatal nőtt jobban (31.3%), míg a kivitel "csak" 29.9%-kal. Az év hátra levő részében némi lassulásra lehet számítani...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés