Előfizetői tartalom

A kelta tigris nem tér vissza

Portfolio
Fontos kérdésben szavaz csütörtökön Írország lakossága: elfogadja-e az eurózóna költségvetési szigort és kontrollt hozó fiskális paktumát, avagy sem. Egyelőre úgy tűnik, a válasz igen lehet, és így az ír mentőcsomag is zavartalanul működhet tovább. De ez hamarosan nem lesz elég. Elemzők szerint nemsokára új mentőcsomagra is szükség lehet, hiszen a költségvetés még mindig óriási hiánnyal küzd, az államadósságráta a válság alatt megnégyszereződött, és töretlenül emelkedik. Nincs, ami visszafordíthatná a folyamatot, mert a válság lenullázta az ír gazdaság növekedési potenciálját.

Négy év alatt 83,4%-ponttal emelkedett az ír államadósságráta, amihez foghatót talán egyetlen más ország sem produkált a válság alatt. Emlékezhetünk, az ír államadósság azt követően szökött az egekbe, hogy az állam kimentette az Anglo Irish bankot, amelynek következtében 2010-ben 32% körülire ugrott a költségvetés hiánya. Írország végül EU/IMF-mentőcsomagért folyamodott....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés