A Nők40 nyugdíjszabály eltörlését javasolja az OECD

2017. március 17. 16:06    
nyomtatás
 
"Megfelelő irányba halad a magyar gazdaságpolitika az OECD szerint" címmel tette közzé közleményét a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely úgy értelmezi a nemzetközi szervezet értékelését, hogy a sok dicséret mellé a kritikák csak azért férhettek be, mert a dokumentum még nem tudta figyelembe venni az összes kormányzati intézkedést. Ehhez képest az OECD "Going for Growth" jelentését olvasva inkább azt láthatjuk, hogy bizony a szervezet nagyon sok helyen lát olyan akadályokat, amelyek a növekedés útjában állnak. Csökkenteni kellene a bürokráciát és az adminisztratív terheket, javítani szükséges a szabályozási hatékonyságon, le kellene építeni a versenyt korlátozó szabályozásokat. Nincs oda az OECD a kormány által nagyon szeretett duális képzésért, és a nők korai nyugdíjazási lehetőségéért (Nők40) sem.Az OECD Going for Growth 2017 jelentésének prioritásai a következők:

Az üzleti környezet adminisztratív akadályainak csökkentése


A bonyolult és gyakran változó szabályozás rombolja a versenyszektor beruházási hajlandóságát és versenyképességét. Bár az elmúlt években történt előrelépés, de a szabályozói politika átláthatóságát és stabilitását tovább kell növelni, és további erőfeszítéseket kell tenni a bürokrácia leépítésére. A verseny miatti aggodalomra utal, hogy az OECD szeretné, ha a Versenyhivatal rendszeresen véleményt formálna a készülő jogszabályokról, és felállítanánk egy korrupcióellenes hivatalt is.

Az idősebbek munkaerőpiacon maradásának ösztönzése


Hiába emelkedik 2022-ig 65 évre a nyugdíjkorhatár, az idősebbek munkapiaci aktivitása jelenleg is alacsony. A nyugdíjkorhatárt a várható élettartam emelkedésével párhuzamosan emelni kellene, a Nők40 programot pedig meg kellene szüntetni. A munkaképesség fenntartása érdekében támogatni kellene az élethosszig való tanulást.

Az oktatás hatékonyságának növelése


Az OECD utal a gyenge PISA-teszteredményekre és a felsőfokú oktatásban végzettek alacsony arányára, valamint a szakiskolai képzés hiányosságaira, melyek az oktatásban egyenlőtlenségeket okoznak, valamint a termelékenység alacsony növekedését. Az ajánlások között szerepel az alapkészségek jobb oktatása, és a tanoncképzés (duális képzés) újragondolása. Utóbbi kapcsán az OECD-nek érezhetően az nem tetszik, hogy az alapkészségek elsajátítását segítő oktatás visszaszorult a szakmai gyakorlat rovására.

A verseny erősítése a szolgáltató szektorban


A kiskereskedelemben, a hálózatos iparágaknál az elégtelen verseny visszaveti az új termékek és technológiák bevezetését, ami miatt nincs termelékenységnövekedés. Az egyes szektorokban a kivételekre alapozó szabályozásokat el kell törölni, minél szélesebb, a versenyre alapozott korszerű keretrendszert kellene kialakítani. Az OECD javasolja a piaci koncentrációt okozó vállalategyesülések szigorúbb elbírálását, a kiskereskedelmi piacra lépés korlátainak csökkentését és egyértelművé tételét (például plázastop módosítása).

Az adóék (munkajövedelmet terhelő elvonások) csökkentése


Különösen az alacsony jövedelműek körében nagyon magas az adóék nemzetközi összevetésben, ami csökkenti a munkára ösztönzést és a munkaerő iránti keresletet is. Az adóéket az alacsony jövedelműek esetében a szociális hozzájárulás célzott csökkentésével és az adójóváírás bevezetésével (de facto a lineáris szja megszüntetésével) javasolja csökkenteni az OECD. Az NGM ennek kapcsán arra hivatkozik, hogy a kormány az ajánlásnál sokkal célzottabban, a Munkahelyvédelmi Akció bevezetésével már megvalósította az alacsony jövedelműek adóék-csökkentését.

A Nők40 nyugdíjszabály eltörlését javasolja az OECD
Klikk a képre!


Részlet a Going for Growth - Hungary kiadványból. A bal oldali ábra a munkát terhelő elvonások mértékét mutatja a teljes bérköltség százalékában, Magyarország mellett az OECD-átlag és az uniós átlag szerepel. A bal ábra első felében egy alacsony jövedelmű gyerektelen személy, a másik felében egy kétgyerekes, átlagos jövedelmű család adóterhelése szerepel. A jobb oldalon a felsőfokú oktatásban részt vevők aránya látható.Fogyóban a reformlendület

A reformelkötelezettség gyengülésére figyelmeztetve a lassú növekedési csapda elkerülése érdekében a növekedésösztönző és foglalkoztatás-növelő intézkedések fokozására szólította fel a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az iparosodott országokat pénteken kiadott jelentésében.

A termelékenység növekedési ütemének lassulása az iparosodott országok lakosságának nagy részénél stagnáló jövedelemként csapódott le, ami gyengítette a szükséges strukturális reformintézkedések elfogadottságát a közvélemény szemében - írja az OECD jelentése, megállapítva, hogy a reformlendület emiatt gyakorlatilag elapadt és a krízis előtti szintre esett vissza.

"A reformlendület leginkább az elmúlt két éves periódusban legaktívabb országokban, például Mexikóban, Görögországban, Írországban, Portugáliában, Lengyelországban és Spanyolországban csökkent" - mutat rá az OECD, követendő példaként hozva fel egyúttal Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Kolumbia, Franciaország, Izrael, Olaszország és Svédország reform-erőfeszítéseit.

"A reform receptje minden országban más és más, de mindegyik recept tartalmazza az üzleti dinamika ösztönzését, az innovációt, a munkaerő-piaci mobilitás támogatását, valamint a fiatalok felkészítését a munka világába való belépésre" - írja az OECD jelentése. (MTI)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium