Előfizetői tartalom

A vasárnapi görög népszavazásig nem lesz több tárgyalás

Portfolio
Tegnap éjfélkor lejárt Görögország esedékes IMF-törlesztőjének fizetési határideje és a nemzetközi hitelcsomag uniós lába is, vagyis a görögök voltaképpen csődbe jutottak - fejlett országként a Valutaalap történetében először. Eközben délelőtt előkerült egy levél, amit Alekszisz Ciprasz görög kormányfő tegnap későn este küldött az európai intézményeknek: ebből kiderül, a görög kormány - saját meghatározásuk szerint - kisebb módosításokkal hajlandó elfogadni a hitelezők által a múlt hétvégén felajánlott javaslatcsomag feltételeit. A piacok nagyon megörültek a hírnek, ugyanakkor az első uniós reakciók szerint a pénzügyminiszterek egyes módosításokba nehezen mennének bele. A görögök új javaslatcsomagját jelenleg is értékelik Brüsszelben, az Eurócsoport pedig este fél 6-kor tart egyeztetést azokról egy telefonos konferencia keretében.Fontosabb részletek Kedd este Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök levelet küldött a nemzetközi szervezetek képviselőinek. Ebben lényegében szinte teljesen meghátrált, mivel közlése szerint a görög kormány minden feltételt elfogadna néhány módosítással. A meghátrálás hírére azonnal megugrottak a részvényindexek. Angela Merkel viszont egyértelmű üzenetet fogalmazott meg: a szervezetek vasárnapi ajánlata már nem él, mivel a hitelprogram kedd éjszaka lejárt. Kedd éjszaka egyébként Athén nem fizette ki az esedékes IMF-törlesztőrészletet, ezzel lényegében csődöt jelentett. A görög kormányfő beszédet mondott az egyik görög televízióban, amelyben arra kérte a görögöket, szavazzanak nemmel a vasárnapi népszavazáson, hogy egy jobb megállapodást köthessenek a hitelezőkkel. Erre reagálva az eurócsoport közölte: a görög javaslatokat tudomásul vették, de a népszavazás eredményét megvárják. Több tanácskozás addig nem várható.

2015. július 01. 21:57 Megosztás Az EKB még nem húzta ki a görög lélegeztetőgépet Az Európai Központi Bank szerdai ülésén a sürgősségi likviditási keret szinten tartásáról döntött. Tovább a cikkhez ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés