A választás évében jön az új, nagyobb adócsökkentés

2017. szeptember 9. 06:31    
nyomtatás
 
A levegőben lóg a tervezettnél nagyobb járulékcsökkentés jövőre, mivel valószínűleg a kormány nem aggódik a költségvetési folyamatok miatt. A munkáltatók nyertesei lehetnek a lépésnek, több ezer forint üti a markukat.


Az új pálya


Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a kormány 2018-ban az eredetileg tervezettnél nagyobb munkáltatói járulékcsökkentést hajt végre. A 2016-ban megkötött hat évre szóló bérmegállapodás értelmében jövőre 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó és ha idén a bruttó átlagkereset 11%-kal növekszik, akkor a csökkentés mértéke 2,5 százalékpont lehet. Ez a 2,5 százalékpontos vágás lehet a legújabb hírek szerint 4 százalékpont. Egyetlen ábrán ez így nézne ki:

A választás évében jön az új, nagyobb adócsökkentés


Ha azt feltételezzük, hogy jövőre 4 százalékponttal 18%-ra csökken a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adó mértéke, és a bérmegállapodás következő négy évre vonatkozó menetrendje így marad, akkor 2022-re 10 százalékra csökken a szocho.

Vagyis miközben 2016-ban még 28,5%-os terhet fizettek meg a munkáltatók a munkavállalóik után, addig 2022-re ez az adó- és járulékteher 11,5%-ra csökkenhet.


Ki fizeti és ki jár jól?


Ha a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi számításaiból indulunk ki, akkor 1 százalékpontos szochoz-csökkentés 80 milliárd forintos bruttó bevételkieséssel járna. Ezt a hatást tompítja a bértömeg növekedése miatti bevételnövekedés, valamint a fogyasztási adókon visszafolyó bevételek (áfa és jövedéki adó). Ezek alapján megközelítőleg 1 százalékpontos szochoz-csökkentés 50 milliárd forintos nettó egyenlegromlást okozna a költségvetésben.

Vagyis a most kiszivárgott új tervek legfeljebb 100 milliárd forintos lyukat ütnének a jövő évi költségvetésen, az idei büdzsé kedvező állapota alapján pedig azt gondoljuk, az NGM-ben nem pánikolnak, hogy honnan szedjék össze erre a fedezetet. Épp a napokban mutattunk rá arra, hogy az idei évben több százmilliárd forintos mozgástér áll a kormány rendelkezésére a költségvetésben.

Ha abból indulunk ki, hogy a magasabb járulékcsökkentésből fakadó előnyt teljes egészében átadják a munkavállalóknak, akkor a jövőre emiatt várható nettó átlagbér-emelkedés többlete 2500 forintot tenne ki. Így az átlagbért kereső munkavállaló esetén az idei évhez képest plusz 8500 forintnyi többletjövedelem keletkezik, ez éves szinten 102 ezer forint.

Ezeket a számításokat természetesen még befolyásolhatja, ha időközben a kormány és az érdekvédelmi szervezetek nagyobb minimálbér-emelésről állapodnak meg, mint eredetileg tervezték.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Kovács Attila

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium