Jön az adóprémium minden magyar dolgozónak?

2017. október 12. 14:19    
nyomtatás
 
Az elmúlt hetek és hónapok jól felvezetett adócsökkentési kommunikációját követően konkrét javaslattal állt elő Domokos László, az Állami Számvevőszék. Vélhetően a kormánypártok sem fognak az ötlet elől elugrani.


A Magyar Időknek nyilatkozva Domokos László kijelentette: a nyugdíjasok mellett a legális keretek között munkát vállaló polgároknak is járna prémium.

"Az sem újdonság, hogy a jó szakembereket úgy lehet megtartani, ha magasabb bért kínálnak nekik. A járandóságok emelése viszont nemcsak a cégek dolga, a folyamatot az állam is támogathatja, mégpedig akár két módon is. Az egyik, hogy az állam csökkenti a cégek adóit, ha azok megemelik a dolgozók keresményét - ez történt abban a több évre szóló megállapodásban, amelyet a kormány tavaly kötött meg a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleteivel" - vezette fel az elképzelést az ÁSZ elnöke, majd rátért a konkrétumra:

"A másik út a dolgozók közterheinek mérséklése. A napokban jelent meg a hír arról, hogy a gazdaság javuló teljesítménye miatt a nyugdíjasok prémiumot kapnak az esztendő végén. Úgy vélem, a legálisan munkát vállaló polgárok is kaphatnának valamiféle prémiumot az államtól."

Szerinte a mostani alacsony munkanélküliségi ráta nem indokolja a 1,5 százalékos elvonást jelentő munkaerőpiaci járulékot (ami szerinte egyfajta szolidaritási adóként működött: a munkával rendelkezők rótták le azért, hogy a költségvetés kifizesse a munka nélkül maradtak juttatásait).

Az ÁSZ elnökeként és egyben a Költségvetési Tanács tagjaként azt vetem fel: a kormány csökkentse a másfél százalékos munkaerőpiaci járulékot például fél százalékra
- mondta Domokos, aki azt is hozzáfűzte: az egy százalékpontos faragás átlagfizetésnél havi kétezer forintot tehetne ki.

Azt is megjegyezte, hogy olyan szabályt kellene alkalmazni, amely szerint a teher újra másfél százalékra emelkedne, ha a munkanélküliség bizonyos szint fölé szökik.

Az Állami Számvevőszék elnöke biztosan nincs egyedül véleményével, a kormánypártok oldalán könnyen támogatásra találhat az elképzelés. Ezért nem lennénk meglepve, ha a közeljövőben újabb adócsökkentő lépésekre derülne fény. Jövőre akár lehet is erre pénz a költségvetésben.


Az alábbi grafikonon nyíllal jelöltük, hogy pontosan melyik járulékról van szó és ez minek is a része:

Jön az adóprémium minden magyar dolgozónak?
Klikk a képre!

Megjegyzés: kedvezmények figyelembe vétele nélkül.

Nem előzmények nélküli


Az Állami Számvevőszék adócsökkentési javaslata nem váratlan a korábbi kijelentései fényében. Már tavaly nyáron azt nyilatkozta az elnök, hogy a feketegazdaság visszaszorításából többletbevételekre tett szert az állam és ezt a több százmilliárd forintot adócsökkentésre kellene felhasználni. A számvevőszék vezetője akkor azt is mondta, hogy ebből a pluszpénzből leginkább a foglalkoztatás közterheit, vagyis a személyi jövedelemadót és a járulékokat lehetne mérsékelni. Ezt a folyamatot nevezte fenntartható kifehéredésnek.

Domokos László a mostani lapinterjúban is megismételte: a cél továbbra is az úgynevezett fenntartható kifehérítés. Ez azt jelenti, hogy a feketegazdaság letöréséből származó állami többletbevételt adócsökkentés formájában rögvest vissza kell adni a lakosságnak és a gazdaság legálisan működő szereplőinek.

Legutóbb augusztusban állt ki az ÁSZ elnöke a munkát terhelő adók csökkentése mellett.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium