Gazdaság

Magyar adók: semmi sem az, aminek látszik

Idősebbek mesélték gyerekkoromban, hogy a "keleti blokk" országai előszeretettel hamisították meg kissé a térképeket, hogy a gaz imperialisták nehogy könnyen eligazodjanak a Bakonyban, vagy éppen a rakéták nehogy pontosan csapódjanak be Moszkvában. Hasonlóan zseniális megtévesztő manőverbe kezdett két éve a kormány, amikor úgy döntött, hogy a fizetendő közterhek nevei és hivatalos leírásai még véletlenül se takarják azok valós tartalmát. Így aztán ha egy külföldi hazánkba érkezve a gazdasági ügyeink iránt érdeklődik, furcsa magyarázkodásokba bonyolódhatunk "Európa legegyszerűbb és legversenyképesebb adórendszerével" kapcsolatban.
Az még hagyján, hogy ha az emberünk az egykulcsos adó sikereiről érdeklődik, akkor a hümmögés előtt még gyorsan pontosítanunk kell: ez az egykulcsos valójában most éppen kétkulcsos. Oké, nem gond, majd jövőre - mondja kissé elbizonytalanodva, és inkább a bérekre rakódó egyéb terhek felől érdeklődik.

Van itt nekünk ez a szociális hozzájárulási adó, mondom zavartan, és hosszadalmas magyarázkodásba kezdek arról, hogy milyen furcsa összefüggések vannak a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosításának módja és az állami gondoskodás között. "De hát akkor ez nem járulék? - teszi fel a kérdést ismerősünk - hiszen mégis csak nyugdíjat kap az, aki ilyet fizet, vagyis szolgáltatás jár érte. Vagyis nem adó, hanem járulék." - győzi meg magát végérvényesen. Megvakarom a fejemet, és kissé félszívűen bizonygatom, hogy hát a nyugdíjjogosultság mértéke a keresettől függ, nem a járuléktól, meg hát Dániában is ilyesmi van. Sőt, az Alkotmánybíróság sem tudott határidőre dönteni az érintett kérdésekben, tehát törvényes az egész.

Értem, mondja emberünk, aki láthatóan nem érti, és inkább az újabb ügyekről érdeklődik. Miért kell adót fizetni a balesetet szenvedetteknek? - érdeklődik. Már miért kellene? - kérdezem megütközve, és közben azért kutakodok az agyamban, nem született-e olyan döntés mostanában, hogy aki balesetezik, annak elveszik a betegbiztosítása, vagy ilyesmi. Hát itt van, hogy "baleseti adó", mutogatja a listáját a távolról érkezett emberünk. Jah - sóhajtok megkönnyebbülten -, hát azt nem a baleset után kell fizetni! Mi van? - bukik ki a kissé udvariatlan reakció, mire türelmesen elmagyarázom, hogy a baleseti adót "igazából" mindenki fizeti, aki kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást köt.

Vendégem ekkor már biztos kezdené elveszíteni a türelmét, de a listáján megakad a szeme a pénzügyi tranzakciós illetéken, és feltámad benne a kíváncsiság. Nocsak, erről az érdekes kísérletről hallottam, de akkor még adó volt, hogy lett ez illeték? Hát... eredetileg ez egy olyasféle forgalmi adónak indult, amit a pénzügyi szolgáltatások árába épülve a pénzügyi szolgáltató ügyfele fizetne meg - mondom óvatosan. És most meg nem? - makacskodik az információra éhes beszélgetőtárs. Hát... most meg nem. Ha jól értem, akkor most az adó alanya és megfizetője a pénzügyi szolgáltató - és már majdnem széttárom a kezemet tanácstalanul, de aztán erőt veszek magamon, mégis csak van bennem még némi méltóság. Úgyhogy inkább hosszas magyarázkodásba kezdek arról, hogy a kormány szerint milyen jó, hogy forgalmi típusú, fogyasztási adózás felé mozdulunk el, meg hogy ez adóelméletileg is nagyon hasznos, és közben próbálom megkerülni a záporozó közbekérdéseket.

"Akkor nem is továbbhárítható?" "De." "Akkor miért nem olyan, mint egy jövedéki adó?" "Hát...ööö." "Ha meg már nem olyan, akkor miért nem vetitek ki egyszerűen a bank havi tranzakcióira egy összegben, miért bonyolítjátok tranzakciónkénti adókivetéssel?" "Izé..." "És ez így nem is fogyasztást adóztat, hanem néha jövedelmet, néha vagyont, megtakarítást, ugye?" "Igen..." Ezt már szemlesütve mondom, de azért még vendégünk megkérdi gyorsan: "És ez mitől illeték? Milyen szolgáltatásért fordul az illetékfizetés alanya az államhoz?" Ám erre a külföldi vendég már választ sem vár, siet, hogy elérje a repülőgépét, hogy aztán otthon mindenkinek elújságolhassa: megismerkedett Európa legegyszerűbb és legversenyképesebb adórendszerével.
Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Bankmonitor

Mi garantálja az LTP hozamait?

Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 százalék kamatbónuszt fizetnek a befizetett összeg után. Ez már ahhoz hasonló évesített ho

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nagy marton