Öntjük az államnak az adóforintokat, mintha nem lenne holnap

2017. január 8. 15:23  english version   
nyomtatás
 
Minden képzeletet felülmúlóan zúdultak a költségvetési bevételek az államra a legutolsó adatok szerint 2016-ban. A kormány pedig igyekezett minden erejével ezt elkölteni, az utolsó hónapban elképesztő mértékben.


Különleges év volt a tavalyi az állami költségvetés szempontjából, legalábbis a héten napvilágot látott friss adatok alapján. Kiderült ugyanis, hogy tavaly az egész éves pénzforgalmi hiány 848 milliárd forint lett, ami csak úgy jöhetett össze, hogy decemberben a kormány gigantikus költekezésbe fogott, melynek következtében 907 milliárdos mínusszal zárta az utolsó hónapot a büdzsé. Volt ugyanis miből költekezni, november végéig többletet mutatott az egyenleg.

Öntjük az államnak az adóforintokat, mintha nem lenne holnap


Mindez annak köszönhető, hogy egész évben sokkal jobban alakulnak a költségvetés folyamatai az eredetileg tervezettnél. Ez egyrészt az erősebb munkaerőpiaci helyzetből fakadó magasabb bérkiáramlásnak és magasabb foglalkoztatottságnak köszönhető. Ezek a hatások ugyanis lecsapódnak a költségvetés szja- és járulékbevételeiben. Ezen kívül a magasabb bér magasabb fogyasztást is eredményezett, ami pedig a fogyasztási típusú adóbevételeket dobta meg.

Közben ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az idei év szerencsés volt az állami költségvetés számára, mivel két egyszeri bevételi tétel is segítette az egyenleget. A növekedési adóhitel konstrukciója a társasági adóbevételeket, az állami földértékesítés pedig a vagyoni típusú bevételeket hizlalta.

Az alábbi összefoglaló (az első 11 havi adatokat tartalmazó) táblázatból részletesen kiolvasható, hogy néhány főbb bevételi soron a vártnál jobb számok teljesültek (az időarányos előirányzathoz viszonyított arányokat érdemes itt nézni), és minden tekintetben a tavalyi bevételeket meghaladó összegeket láthatunk.

Öntjük az államnak az adóforintokat, mintha nem lenne holnap
Klikk a képre!


Szintén a héten látott napvilágot a kormányzati szektor tavalyi harmadik negyedéves adata, ami már az eredményszemléletű számokat tartalmazott. Ebből kiolvasható volt, hogy a harmadik negyedév végéig példátlan többlet alakult ki a költségvetésben egy évre visszamenőleg, a részletes adatok segítségével pedig látványos trendeket fedezhetünk fel.

A bevételek egyszerűen csak ömlöttek a költségvetésbe az elmúlt negyedévekben, gyakorlatilag minden főbb soron.


Ez a két grafikon magáért beszél:


Öntjük az államnak az adóforintokat, mintha nem lenne holnap
Klikk a képre!


Öntjük az államnak az adóforintokat, mintha nem lenne holnap
Klikk a képre!


Hogy ezek után mégis hogyan jöhetett össze méretes deficit az év utolsó hónapjában, azt ebben a cikkünkben boncolgattuk:

2017.01.06 16:36 Olyan pénzszórást rendezett a kormány év végén, amilyet még soha sem láttunk

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Mohai Balázs

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium