Varga bemondta: ezek alapján soha nem látott kedvezményt kaphatnak a nyugdíjasok

MTI, Portfolio
2017. október 12. 13:30  english version   
nyomtatás
 
A felnőttképzés ösztönzésével és a foglalkoztatási helyzet javításával foglalkozott a Nemzeti Versenyképességi Tanács a csütörtöki ülésén. Varga Mihály ezt követően több tervet is belengetett.


A nemzetgazdasági miniszter az ülést követő tájékoztatón kiemelte: a tanács tagjai egyetértettek abban, hogy Magyarországon gyors ütemben szükséges javítani a munkaerő rendelkezésre állásán és képzettségén. Bár folyamatosan bővül a munkaerőpiacon jelenlévők száma, még mindig komoly tartalék áll rendelkezésre: a fiatalok, a szülőképes korú nők és az idősek aktivizálásával mintegy 700 ezer plusz munkaerő jelenhetne meg a gazdaságban - jelentette ki a tárcavezető.

Örülhetnek a nyugdíjasok


Ezek közül az egyik legérdekesebb, hogy a Nemzeti Versenyképességi Tanács október második felében javaslatot terjeszt a gazdasági kabinet és a kormány elé, amelynek célja megkönnyíteni a nyugdíjas polgárok elhelyezkedését a munkaerőpiacon.

A nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról a parlament már döntött, és azóta 36 ilyen szövetkezet meg is alakult már. Most azt szeretnék elérni, hogy aki egyénileg tér vissza dolgozni, annak a terhei se térjenek el jelentősen a szövetkezeten keresztül foglalkoztatottakétól
- fejtette ki.

A felmerült javaslat nem újdonság, ugyanis Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője egy hónappal ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a kormány a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásának adócsökkentésén is dolgozik. Azt is hozzátette akkor a politikus (azóta tárca nélküli miniszter), hogy a Nemzetgazdasági Minisztériummal már egyeztetnek, de még nem tudni, mikor készülhet el a törvényjavaslat.

Szakképzés


A felnőtt lakosság mindössze 6,3 százaléka vesz részt továbbképzésekben és a felnőttképzési programokban, amit a tanács tagjai kevésnek éreznek - tette hozzá.

Arra is kitért, hogy az ösztönzés érdekében a kormányhivatalokat és a kamarákat is bevonnák a jövőben a felnőttképzési programokba. Varga Mihály megjegyezte: a tanács tagjai fontosnak tartották, hogy a képzések minőségében is történjenek változások, a programokat igazítsák a piaci igényekhez. Ami a szakképzést illeti, a tanács fontosnak tartaná, hogy egyre több olyan program legyen, ahol konkrét gyakorlati tudást szerezhetnek a résztvevők - tájékoztatott a miniszter, azt is hozzátéve, hogy felülvizsgálják azokat az állami támogatásokat, amelyeket gyakorlati képzésekre fordítanak.

A miniszter a szakértői véleményeket összegezve elmondta: amellett, hogy jelentősen emelni kell a szakképzés színvonalát, egyszerűbbé és átláthatóbbá kell tenni a képzési támogatásban részesülő vállalatok számára előírt elvárásokat, emellett nagyobb hangsúlyt kell fektetni az idegennyelv-oktatásra is.

Bölcsőde


Felidézett továbbá egy korábbi bejelentést is, amely szerint 2017 és 2020 között hozzávetőleg 300 milliárd forintból bővítik a bölcsődei férőhelyeket.

Az ülésen felmerült, hogy a bölcsődék és óvodák nyitva tartását a munkaidőkhöz kellene igazítani - fűzte hozzá.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Ujvári Sándor

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium